Homenatge a Paqui Cruz i Juan Martínez per la seva lluita antifeixista i antifranquista

L'auditori del Castell s'ha omplert de gom a gom per honrar el seu activisme en favor dels drets humans i la democràcia

Juan Martínez, nascut a Abrucena (Almeria), va patir des de ben petit la misèria i la precarietat, com altres nens i nenes de l'època. Amb 15 anys va emigrar al municipi veí de Terrassa i més tard es va incorporar al PSUC per lluitar contra la dictadura franquista. 

La seva implicació en la lluita pels drets dels treballadors el va portar a presó, on va patir tortures físiques i psicològiques. Un cop alliberat es va exiliar França, on va viure uns anys molt difícils. A la seva tornada a Espanya, en el 1981, va anar a viure a Rubí. Amb la seva companya, Paqui Cruz, coneguda com 'La niña de la cárcel', va continuar amb el seu compromís vital en favor de les classes treballadores. 

Aquest dilluns l'auditori del Castell s'ha omplert de gom a gom en la presentació de "70 años de lucha, coraje y compromiso", les memòries de Juan Martínez, que també va ser l'impulsor de Comissions Obreres a Terrassa i fundador de l’Associació Neus Català per la Recuperació de la Memòria Històrica de Rubí. L’homenatge ha recordat també el llegat de la seva companya de vida, Paqui Cruz, que va morir el passat mes de desembre. 

Homenatge a la Paqui Cruz i el Juan Martínez. FOTO: NHS

Homenatge a la Paqui Cruz i el Juan Martínez. FOTO: NHS

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha defensat els valors republicans del Juan i la Paqui, i ha recordat la importància que té per al consistori reivindicar i recuperar la memòria històrica, "una cosa de la qual no s'ha cansat mai el Juan", sobretot per a les generacions més joves. "No s'ha d'ignorar la història perquè fer-ho ens deixa en la més pura indefensió", ha dit. 

La regidora de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Terrassa, Ona Martínez, ha fet menció a la lluita dels seus avis i s'ha referit al Juan "com un dels nostres avis col·lectius, per defensar allò que érem i allò que som, per construir ciutats com Terrassa i Rubí". La regidora egarenca també ha recordat que "davant del feixisme i l'extrema dreta és imprescindible conèixer la nostra història". 

D'altra banda, la regidora de Memòria Històrica de Rubí, Elena Montesinos, ha destacat la lluita sindical del Juan i la personalitat "inconformista i contestatària", així com el seu llegat antifeixista, contra les injustícies i el "coratge per a un món millor". 

Durant la presentació, han intervingut diverses persones per honrar la figura dels dos activistes. Entre elles, Martin Pretel de la Comissió d’Homenatge; Armando Sánchez del grup promotor de llibre; Pedro Picón, que ha transcrit i corregit el manuscrit de memòries que havia redactat Martínez i Ivan Molina, net de Martínez.

L’acte s’ha tancat amb una breu intervenció de Juan Martínez, qui ha agraït les mostres d’afecte rebudes.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.