Rubí fa un petit gran pas en el reciclatge de residus amb la recollida porta a porta de les escombraries de 192 establiments de l’illa de vianants, que comença aquest mateix dilluns 7 de febrer.
Aquest servei de porta a porta ja existia però ara s’amplia, perquè abans només es feia amb el paper i cartó a l’eix comercial i la matèria orgànica a les escoles, entre altres. A partir d’ara, també es recolliran restes de vidre, envasos, resta, i fracció orgànica de prop de 200 botigues i restaurants de l’illa de vianants.
Per fer-ho s’ha tingut en compte la tipologia de cada establiment, ja que no és el mateix els residus que pugui generar una pastisseria que una papereria, i se’ls hi ha donat un nombre de contenidors personalitzats i d’ús exclusiu, depenent de quantes fraccions hagin de reciclar, i amb una mida adequada a la proporció de deixalles que preveuen generar.
Els contenidors seran d'ús exclusiu de cada comerç. FOTO: NHS
A més, els cubells també comptaran amb un xip per fer el seu seguiment, que seran llegits durant la recollida pels operaris, per saber quin tipus de residus es reciclen, si s’aboquen restes que no toquen o en quin percentatge s’omplen els contenidors.
A partir d’ara, els comerços que participen en aquest nou servei tindran uns horaris i cubells especials per deixar la brossa, que hauran de deixar davant l’establiment perquè ho passin a recollir els equips de neteja. Un cop hagin passat, s’haurà de retornar el contenidor a l’interior de l’establiment.
Objectiu: arribar al 70% del reciclatge en l'illa de vianants
L’Ajuntament espera que amb aquesta nova modalitat s’arribi a un reciclatge del 70% en l’illa de vianants i es redueixi la saturació de la resta de contenidors.
Així ho explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui preveu que es puguin afegir més comerços pròximament i espera que un futur la iniciativa arribi a altres punts de la ciutat, en barris amb més densitat o urbanitzacions, tot i que ha evitat avançar cap calendari.
Martínez també ha recordat que no tots els establiments poden participar en aquesta iniciativa, ja sigui per la tipologia de residus que generen o pel baix volum d’aquests. En aquests casos, hauran de continuar dipositant-los a les bateries de contenidors de la via pública.
D’altra banda, el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, s’ha referit al context d’emergència climàtica per implantar el porta a porta però també a l’àmbit legal, amb una nova ordenança de residus municipal que s’aprovarà en el ple d'aquest mes de febrer, que incidirà en la reducció de residus i anirà lligat a la posada en marxa d’aquest nou sistema.
“Per donar aquest pas s’havia de ser valent. Donar un pas com aquest és un salt en el buit i t’enfronta a riscos, crítiques i disfuncions que corregirem”.
Els regidors de Medi Ambient, Comerç i l'alcaldessa de Rubí durant la presentació del nou servei de recollida porta a porta. FOTO: NHS
Medrano també ha deixat la porta oberta a un nou sistema de gestió de residus a nivell comarcal i ha recordat que, a mesura que es desenvolupi la nova legistació catalana i estatal en matèria de residus, es perdrà "el dret" a generar residus i “l’anonimat” per llençar-los anirà desapareixent.
Tanmateix, el regidor de Comerç, Moisés Rodríguez, ha volgut destacar el paper de les entitats i associacions de comerciants en aquest nou servei en les reunions i trobades informatives que s'han organitzat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.