La Montse Ramos i el Joel Dorado són matrimoni i, a més, socis i fundadors de l’empresa The CoMAKING Space, un nou concepte de coworking en una nau industrial del polígon industrial de Can Jardí, a Rubí, que dona cabuda a particulars i professionals dels oficis i l’artesania.
La nau de The CoMAKING Space té 1.000 metres quadrats. FOTO: Cedida
“Sempre ha sigut un projecte familiar i va començar amb un idea que va acabar en una de més gran”, explica la Montse, especialitzada en l’organització d’esdeveniments.
La parella va adquirir la nau en el 2019 amb la idea de consolidar la seva empresa d’infraestructures metàl·liques per a ascensors, negoci que encara continua, però al cap de no res va esclatar la pandèmia. “Ens va fer donar-li una sortida a un espai tan gran i veure què més es podria fer”, recorda.
“La gent que ve és vario pinta, hi ha de tot”
El Joel afegeix que van començar a investigar i es va adonar que a Espanya no hi havia res similar al concepte de comaking, que va més enllà del coworking tradicional, ja que es tracta de compartir un mateix espai però aplicat als oficis (co de compartir i making de fer). “A partir d’aquí vam començar a idear el model de negoci”.
En un espai de 1.000 metres quadrats equipat amb maquinària industrial i eines de tota mena es poden fer moltes coses. És per això que a la nau comparteixen espai artesans, professionals de la fusteria o la mecànica, amb particulars que s’estan camperitzant una furgoneta o reparen el cotxe. “La gent que ve és vario pinta, hi ha de tot”, insisteix el Joel.
“Pots venir amb les mans a la butxaca i començar a treballar”
En aquest sentit, The CoMAKING Space ofereix l’opció de fer servir els diversos espais tant a autònoms com a particulars que necessiten un lloc més gran i equipat per realitzar la seva feina o els seus hobbies. “Aquí realment pots venir amb les mans a la butxaca i començar a treballar”, diu la Montse.
A més, existeix una sala de reunions on es poden fer tasques més d’oficina, com un pressupost, una factura o un disseny. “Mirem de cobrir tots els oficis, des del treball administratiu d’una pime fins a poder fabricar i comercialitzar”, assenyala el Joel.
“Els costos fixos de tenir quelcom propi són molt grans i inassumibles”
Ara hi ha més d’una trentena de persones que fan ús de l’espai, que es pot fer servir per hores o més temps, depenent de les necessitats de cadascú. “Tot està digitalitzat i pots reservar les hores. És molt intuïtiu fer-ho”, explica la Montse.
Per al Joel, “el fet de compartir és una tendència social imparable”, i recorda que actualment ja es fa amb les cases, els cotxes o les bicicletes. “Això arribarà a tot perquè els costos fixos de tenir quelcom propi són molt grans i inassumibles. Tot el que és pugui externalitzar, compartir o pagar per hores és ben rebut a la societat”.
Planta superior de la nau, ubicada al polígon industrial de Can Jardí de Rubí. FOTO: Cedida
Una tercera activitat de l’empresa són els esdeveniments corporatius. “Estem precisament en fase de comercialització i fent diverses accions perquè coneguin totes les possibilitats que hi ha de fer esdeveniments totalment disruptius, diferents i trencadors perquè som un espai únic, pel que fa a les instal·lacions i el seu estat. Està tot totalment nou”, explica la Montse.
L’empresària destaca que a la sala de reunions es poden fer formacions i conferències amb servei de catèring, i també convencions on els treballadors s’impliquin en activitats creatives que en altres llocs més habituals com els hotels no podrien fer. “La nau és totalment customitzable per a cada empresa i hem dissenyat activitats que fomenten el ‘do it for yourself’ i la feina en equip. Tenen l’espai i les eines”.
Sala de reunions de The CoMAKING Space. FOTO: N. Hueso
Pel que fa a la responsabilitat social corporativa, treballen amb entitats solidàries, per la qual cosa ofereixen l’opció de donar el que s’hagi creat en aquests esdeveniments d’empresa a associacions sense ànim de lucre o fer-ho de forma conjunta amb aquelles que ajuden a persones desafavorides o en risc d’exclusió social.
Tot i que la Montse i el Joel són santcugatencs i formen part de l’associació Sant Cugat Empresarial asseguren que “és un orgull” estar a Rubí i els hi agradaria fer més accions amb l’Ajuntament de la ciutat. “Volem que això sigui un viver d’empreses, sobretot per als que comencen, que tinguin uns costos mínims i la ubicació és fabulosa”, diu la Montse.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.