L’informe anual sobre drogodependències publicat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya mostra que l’alcohol és l’addició que més demandes de tractament causa a Rubí, concretament 93 casos, el 49,7%. Li segueixen la cocaïna (40 casos), el cànnabis (30), l’heroïna (11) i el tabac (4).
En total, el Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) de Rubí, ubicat al carrer Nou 28 de la ciutat, ha atès a 187 persones per consum de drogues durant el 2018.
Tendència en el consum de drogues a Catalunya per sexe i situació personal
L’Agència de Salut Pública de Catalunya conclou que l’any passat s’han notificat un total de 13.944 inicis de tractament per addiccions a drogues, una xifra similar a la dels darrers anys. Malgrat un descens en els darrers dos anys, l’alcohol continua sent la droga que té més inicis de tractament (42,2%), i una gran morbimortalitat associada.
La demanda de tractament per cocaïna presenta una tendència a l’alça en els darrers tres anys, després d’un període de 6 anys d’un descens gradual.
Segons l’informe, en totes les drogues hi ha un percentatge major d’homes que de dones que inicien tractament; aquesta diferència és menor en les drogues legals i el cànnabis.
No hi ha hagut cap canvi de tendència en la situació laboral de les persones que consumeixen drogues, però hi ha uns percentatges alts d’atur i incapacitats associats al consum de drogues, fet que remarca la importància dels costos socials associats a aquestes malalties. L’atur és menys significatiu en el tabac però té un alt percentatge d’incapacitats. La presó és molt més prevalent entre els consumidors d’heroïna i els estudis entre els de cànnabis.