"La vespa asiàtica és pitjor que el mosquit tigre", David Mateo, apicultor de Rubí

A Rubí s'han descobert dos nius de vespa asiàtica. Aquesta espècie d'insecte, a més de causar una picadura més dolorosa, té efectes directes en el sector de l'apicultura ja que és una depredadora de l'abella de mel.

Niu de vespa asiàtica localitzat a Can Tapis, Rubí
Niu de vespa asiàtica localitzat a Can Tapis, Rubí | José Luis Alcayde

 

La vespa asiàtica o velutina ha vingut per quedar-se. Aquesta espècie d'insecte invasor procedent del sud-est asiàtic s'ha establert a diverses comarques catalanes, entre elles el Vallès Occidental, i més en concret a Rubí, on ja s'han pogut descobrir un parell de nius a la zona de Can Solà i a Can Tapis.

 

David Mateo, apicultor de Can Solà, explica que la vespa asiàtica probablement va arribar en un niu situat en el contenidor d'algun port procedent d'Àsia. Es diferencia de la vespa comuna perquè "triplica la seva mida, té l'abdomen fosc i un característic anell central de color groc".

 

De fet, la vespa reina pot arribar als 3,5 cm i té un any de vida. Mateo no és gaire optimista i pensa  que "això només acaba de començar, és pitjor que el mosquit tigre i es propagarà de la mateixa manera, encara que la seva picadura és molt més dolorosa".  

 

A més de la seva picada, el més greu d'aquesta espècie invasora és que minva considerablement la població d'abelles autòctones, claus en el procés de pol·linització. També afecta directament al sector de l'apicultura i els seus derivats (mel, cera , pol·len, etc.).

 

Segons l'apicultor, "la població d'abelles autòctones es veu molt afectada per les vespes asiàtiques i poden acabar fàcilment amb ruscs relativament petits". El seu sistema de depredació consisteix en "tallar-les per la meitat i extreure'ls-hi l'abdomen. Això els hi servirà per alimentar les larves del niu".

 

La vespa velutina es reprodueix amb molta facilitat. A l'hivern s'enterren i amb les primeres calors de l'any surten de la seva diapausa. "La primera reina que surt pon 50 ous", explica Mateo.

 

"La pol·linització se'n va en orris i la població d'abelles s'està reduint però no sembla que preocupi molt", assegura Mateo, qui afegeix que "l'Administració no es posarà les piles fins que passi alguna cosa greu".

 

  

Nius de vespa asiàtica a Rubí

 

Veïns de Rubí han detectat dos nius de vespa asiàtica, un a prop del Torrent de Can Solà i l'altre a Can Tapis. Segons José Luis Alcayde, president de l'Associació de Veïns de Can Solà,  en el seu moment va avisar a la policia municipal i els agents van comunicar-li que passarien nota a l'Ajuntament. "Primer vaig trucar als agents rurals però em van dir que a partir de dos nius de vespes es considera plaga i, per tant, ha de ser l'Ajuntament l'encarregat de retirar-los".

 

Des de l'Ajuntament de Rubí informen que només tenen constància d'un únic niu actiu a Rubí al carrer Mallorca, al setembre del 2018. "L'Ajuntament es va posar en contacte amb els agents rurals per exposar-los aquest cas i confirmar que, efectivament, es tracta d'un exemplar de vespa asiàtica. Els agents rurals, argumentant manca de recursos, van delegar aquesta qüestió al consistori, que va solucionar el problema mitjançant una empresa especialitzada". 

 

L'Ajuntament de Rubí insisteix en què cal diferenciar "les abelles, que són espècie protegida d'interès especial a Catalunya" amb la vespa asiàtica i que "cal que un biòleg/zoòleg identifiqui correctament que es tracta d'aquesta espècie invasora"

 

De moment els nius detectats pels veïns, que afirmen que es tracta de vespa asiàtica, continuen en el mateix lloc. El de Can Solà es pot albirar a primer cop d'ull, a diversos metres d'alçada, enganxat a la copa d'un arbre, en forma de llàgrima.  

 

Niu de vespa asiàtica localitzat a Can Solà, Rubí
Niu de vespa asiàtica localitzat a Can Solà, Rubí | Redacció

 

Com exterminar aquesta espècie invasora?

Per exterminar la vespa asiàtica s'han provat moltes coses. Però és costós i es necessita molt de temps. Preguntat per si és possible fer-ho de forma natural o ecològica, David Mateo explica que hi ha un altre tipus de vespa, la Vespa crabro, que és depredadora de l'asiàtica però no és capaç d'acabar amb ella perquè només són espècies que es fan competència.

 

En aquest sentit, segons David Mateo, "el més eficaç és aplicar un insecticida específic sobre els insectes vius i treure'ls-hi les potes del darrere per obligar-los a tornar al niu sense que es puguin netejar el verí del cos. Allà dispersaran l'insecticida i progressivament contaminaran la resta d'exemplars fins exterminar-los del tot. És un procediment complicat però s'ha provat amb èxit a Girona".

 

Quin perill comporta per a l'ésser humà?

La picadura d'una vespa asiàtica no és més perillosa que la d'una vespa autòctona però sí més dolorosa per la mida de l'agulló. Com la resta de vespes comunes prefereixen fugir abans que atacar, a no ser que vegin el niu en perill o que intenta ser danyat.

 

Què fer en cas de picadura?

El primer de tot marxar del lloc, ja que la picadura d'una vespa pot atraure més vespes.

 

La picadura de vespa asiàtica pot ocasionar més dolor i inflamació a la pell ja que la quantitat de verí inoculat és més gran que el de la vespa comuna. Habitualment el procés inflamatori desapareix per si sol en hores o dies. Tot i això, de vegades, pot ser necessari un tractament addicional.

 

Només per a persones amb reaccions al·lèrgiques pot haver-hi risc de mort si no s'actua amb rapidesa, però aquests casos només afecten un 3% de la població.

 

De totes maneres, es recomana consultar un metge si es pateix per primera vegada la picadura d'una abella o vespa, si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren, o si hi ha dificultats per extreure el fibló.

 

Com actuar si descobrim un niu de vespes asiàtiques?

És important mantenir la distància i en cap cas intentar manipular el niu. Des del Servei de Flora i Fauna de la Generalitat de  Catalunya informen que els nius de vespes potencialment perillosos són competència municipal i ha de ser l'Ajuntament l'encarregat de retirar-los. En cas que la mida o la situació dels nius de vespes comportin un risc directe per a la població llavors són els agents rurals els encarregats d'endur-se'ls. Cal contactar a través del 112, el correu: acapsal.dma@gencat.cat o via Twitter al perfil @agentsruralscat.