La Milagros Calleja es defineix com a "una rubinenca d'adopció que m'agrada treballar per la ciutat". Després d'estar 25 anys com a funcionària a l'administració rubinenca, es va jubilar i va ocupar el càrrec de Síndica de Greuges de Rubí durant quatre anys. Ara és la nova presidenta de l'Oncolliga de Rubí, una associació sense ànim de lucre que ofereix atenció integral a través de professionals en psicooncologia, treball social i familiar, i també disposa del suport del voluntariat. "Oncolliga atén al malalt, el familiar i els cuidadors. El cuidador és una figura que sovint oblidem però és molt important i no sempre la família pot ocupar-se de cuidar un malalt de càncer".
La Milagros destaca que tot l'acompanyament que es fa des de l'Oncolliga, així com el servei de préstec de perruques, cadires, grues, llits o la donació de mocadors, són gratuïts. Després de dos anys de pandèmia però, les donacions han disminuït i és per això que des de la fundació fan campanyes de difusió de la seva tasca, es munten paradetes o es venen polseres solidàries a les farmàcies.
A Rubí, per exemple, aquestes es poden trobar a les farmàcies Batallé (passeig Francesc Macià 23); Anna Mas (carrer Torres Oriol 4); Marta Lozano (passeig de les Torres s/n); Clara Ferran (carrer Baix Riera 49) i a la farmàcia Les Fonts, de Terrassa. També hi col·laboren amb la causa, la clínica de fisioteràpia Kuida't i el centre d'estètica Aurora.
La fundació està establerta a diferents municipis catalans i a partir d'ara comptarà amb orientació personalitzada a la ciutat, en una de les sales de l'Ateneu (carrer de Xile 1), els dilluns a la tarda, de 17 a 20 h, i els dijous, de 10 a 13 h. Les persones que ho desitgin poden anar de forma espontània, tot i que des de l'associació recomanen demanar hora prèvia a través del telèfon 608 291 882 o el correu electrònic rubi@onconcolliga.cat.
"Fem una crida a la gent que vulgui ser voluntària, qualsevol persona de qualsevol edat i condició: jove, de mitjana edat o jubilats", explica la Milagros, qui aclareix que ella no ha passat la malaltia, però com la majoria de persones, coneix algú proper. "De fet, aquesta és una malaltia que m'agradaria saber si hi ha algú, o que tingui un familiar proper, que no l'hagi passat".
Oncolliga Rubí també realitza des de fa temps una activitat de chi kung els dilluns al matí per a persones que han estat malaltes de càncer o familiars, a la planta de baix de l'Ateneu. A més, ha organitzat el pròxim 2 de desembre una conferència, a la Biblioteca municipal, a càrrec de la investigadora rubinenca Francesca Mateo, juntament amb la reconeguda oncòloga Catalina Falo, de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), per parlar sobre com ajuda la ciència a tractar el càncer de mama.
Síndica de Greuges local durant quatre anys
Per últim, cal recordar que Milagros Calleja va ser la síndica local durant quatre anys, càrrec que ara ocuparà Carles Aluju, nomenat oficialment durant el ple municipal del mes d'octubre i qui va tenir paraules d'agraïment per la tasca que va fer la seva predecessora.
"No el coneixia però em sembla una persona molt preparada i crec que ho farà molt bé, millor que jo perquè és més jove i té un altre tipus d'empemta, molt respectuós amb la feina feta i amb moltes ganes d'implicar-se en el Fòrum de Síndics, la qual cosa penso que és molt important (...) A més, va presentar un bon projecte", diu la Milagros.
Preguntada per si creu que tindrà molta feina, reconeix que el càrrec n'implica "molta" i amb ella també van associades "dificultats" per portar-la a terme. "La lluita que jo vaig tenir va ser el reglament, que era del 2000", explica Calleja, i fa referència a l'actualització i millora que s'ha fet perquè la figura del síndic sigui a partir d'ara professionalitzada i remunerada.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.