El centre K·ALMA, situat al carrer de la creu nº7, és un centre de tractaments especialitzat en el benestar emocional de les persones, sobretot focalitzat en l'estètica oncològica. Neus Méndez, la propietària, fa un any i mig que va obrir les portes, i tot i que va néixer a Barcelona, fa 15 anys que viu a Rubí.
Neus ha treballat sempre en el món de l'estètica, però després de viure molt de prop el procés de tractament de càncer d'un familiar, va decidir formar-se en l'estètica oncològica, una especialitat que cada cop és més recurrent i que pretén millorar la qualitat de vida de les persones que estan passant per un tractament oncològic. Amb l'obertura del centre a Rubí, Neus va iniciar el projecte "Amb tu, pell amb pell", iniciativa impulsada per la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé, amb el que vol millorar la qualitat de vida dels pacients de càncer oferint els seus més de 20 anys d'experiència sobre la pell i un espai íntim i segur perquè les persones tinguin el seu moment de desconnexió en un procés tan delicat com és travessar aquesta malaltia.
La Neus al centre K·ALMA de Rubí. FOTO: Estela Luengo
Què és l'estètica oncològica i en què es basa?
L'estètica oncològica és per a persones que estan passant per un procés de càncer. Es treballa tant abans de començar el tractament, fent una bona preparació de la pell perquè quan tu comencis tinguis els mínims efectes secundaris possibles, com per exemple si t'han fet una mastectomia regenerar la cicatriu, o si han fet radioteràpia treballar la pell, que no estigui irritada, la sequedat de la pell, o quan de vegades surten alteracions a les ungles. Durant el tractament és tractar tots els efectes secundaris que van sortint dels tractaments farmacològics o de la ràdio o de la químio, i després posttractament per recuperar la pell
i que puguin tindre un confort i una comoditat.
"L'estètica oncològica és per a persones que estan passant per un procés de càncer"
A més, a K·ALMA fem tallers on expliquem com es cuida la pell durant el procés de tractament oncològic, perquè quan passa alguna cosa així la gent no sap com s'ha de cuidar la pell, no sap què posar-se. Oferim assessorament i acompanyament.
Creus que cada cop l'estètica oncològica està agafant més pes?
Sí, cada cop està més present i cada cop a les esteticistes ens deixen treballar més les pells quan estan en un procés oncològic. Lamentablement, cada cop hi ha més gent que pateix càncer i abans, quan anava a l'esteticista una persona amb aquesta malaltia tu no la podies treballar, però ara hi ha formacions que et preparen per poder treballar les pells quan estan en aquest procés.
"Abans, quan anava a l'esteticista una persona amb càncer tu no la podies treballar"
Què és el que et va motivar?
Al final veia que quan tu vas al metge i, per exemple, et fa mal l'esquena, el que fan és donar-te un antiinflamatori. Però si tu al final no fas un massatge o no treballes a nivell corporal i veus d'on ve aquella contractura, al final estàs posant una tireta, tractes el dolor, però l'origen del problema no el treballes. Al final, per a mi és important treballar la persona a tots els nivells, en cos, ment i ànima, que és la idea que tenim aquí al centre.
Quins són els serveis que oferiu ara mateix a banda de l'estètica oncològica?
Ara mateix tenim servei d'acupuntura, osteopatia biodinàmica, mindfulness, teràpia individual o grupal i nutrició integrativa.
Una de les cabines de K·ALMA on es realitzen els tractaments. FOTO: Estela Luengo
Quins són els efectes secundaris que normalment més tracteu?
Sobretot temes de pell facial i corporal, la sequedat, irritacions, falta d'hidratació... Al final, el que passa amb els pacients d'oncologia és que tenen una sensació d'incomoditat a la pell. Molta tibantor, picor, falta d'hidratació o reaccions. De vegades poden sortir petites erupcions.
Quina és la diferència a l'hora de tractar una persona que ha passat per un tractament oncològic amb una persona tingui els mateixos símptomes, però que no estiguin relacionats amb el càncer?
Amb el tema d'oncologia, l'important, per exemple, és la maniobra a l'hora de fer els massatges o posar els productes. Han de ser maniobres molt suaus i sempre hi ha una sèrie de contraindicacions. Els productes que s'utilitzin han de ser molt hidratants, molt restauratius, molt nutrients, per a pells sensibles perquè no puguin haver-hi reaccions adverses.
"Amb l'oncologia, l'important és la maniobra a l'hora de fer els massatges"
Què aporta l'estètica oncològica a les persones que estan passant per aquesta malaltia?
Per mi, el més important de tot, i m'he format en l'estètica oncològica per aquest motiu, és que és un moment molt delicat que viu una persona que està tot el dia a l'hospital fent-se proves, fent-se tractaments que són molestos i al final, quan venen aquí, quan entren a la cabina és un moment de relaxació i de confort. Aquestes persones que gairebé no les deixen fer res, són molt agraïdes, perquè és un moment que desconnecten amb tot el que estan vivint, és un contacte molt íntim, es deixen anar, es relaxen... Al final és acompanyar aquella persona i animar-la en un moment que és delicat i complicat.
"Quan entren a la cabina és un moment de relaxació i de confort"
Creus que falta més coneixement i formació en aquest àmbit?
Sí. Tot i que és cert que cada cop més hi ha més formacions, fins fa poc les esteticistes quan hi havia una persona en procés de càncer, estava com molt vetat i no la podies tractar, no la podies treballar, no podia fer-se cap hidratació. Ara, per sort, tot això està canviant perquè hem vist la necessitat que hi ha de recuperar aquesta pell i com afecta a nivell emocional a aquella persona poder-se cuidar, relaxar-se i tenir una estoneta per ella.
"S'ha vist com afecta a nivell emocional poder-se cuidar, relaxar-se i tenir una estoneta per a un mateix"
Col·labores amb alguna fundació o entitat?
Quan vaig començar a buscar la formació, vaig trobar una fundació que es diu Ricardo Fisas Natura Bissé. Aquesta fundació el que fa és, a través d'hospitals i associacions de pacients, oferir tractaments totalment gratuïts pels pacients d'oncologia i ells mateixos també formen esteticistes perquè després puguin treballar en els seus propis centres. Jo concretament col·laboro amb ells de forma voluntària a l'Oncolliga de Terrassa.
Quant fa que hi col·labores?
Uns 4 mesos.
Creus que la part mèdica hauria de donar més informació d'aquest aspecte quan es troben amb un diagnòstic de càncer?
Jo crec que el metge al final fa la seva part, que és intentar curar aquella persona i fer els tractaments. Doncs tot el de més és més secundari. Sí que és veritat que les infermeres cada cop deriven més als centres d'estètica oncològica. Tot i que costa, es van fent avenços.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.