La PAH de Rubí: un mes a la intempèrie

Aquest dimecres es compleixen 31 dies des que la plataforma ciutadana va decidir plantar tendes de campanya davant l'Ajuntament

Aquest dimecres farà 31 dies que una vintena de famílies de la plataforma ciutadana contra els desnonaments (PAH) de Rubí acampa amb tendes de campanya a la plaça Pere Aguilera. Durant tot aquest mes els hi ha donat temps a celebrar aniversaris, la castanyada, i també han tingut algun ensurt, com la dona embarassada que va haver de ser atesa aquest dilluns pel Servei d’Emergències Mèdiques per una baixada de sucre.

Una dona embarassada que estava amb la PAH de Rubí va ser atesa pel SEM aquest dilluns. FOTO: Cedida

Una dona embarassada que estava amb la PAH de Rubí va ser atesa pel SEM aquest dilluns. FOTO: Cedida

Ara que el fred ja ha vingut per quedar-se, fonts de la PAH de Rubí reconeixen que hi ha “cansament” després de tants dies a la intempèrie. Tot i que s’organitzen en torns de dia i nit per no deixar mai les tendes soles, passar tantes hores fora de casa també els hi està passant factura a les seves mateixes famílies. Malgrat l’esgotament, mantenen l’esperança que tot aquest esforç serveixi per alguna cosa.

La seva reivindicació? Aturar els desnonaments a la ciutat i com es pot llegir en una de les seves pancartes, “una llei com una casa” pel dret a l’habitatge digne. A més, demanen un acord ferm amb l’Ajuntament de Rubí per evitar futurs llançaments. I aquí és on es manté el pols entre uns i altres que evidencia una situació enquistada. 

Segons la PAH, tot i haver-se produït dues reunions entre tècnics i representants institucionals del consistori i de Proursa amb membres de la plataforma, en cap de les trobades s’ha donat resposta a les seves demandes i continuen esperant mà estesa o un nou contacte per part de l’Ajuntament de Rubí.  

Per al consistori, en canvi, la primera de les reunions va servir per formalitzar la voluntat de crear un espai de treball permanent per abordar l’emergència habitacional i anticipar estratègies d’actuació conjuntes enfront la problemàtica dels desnonaments. A més, asseguren que mantenen contacte regular amb la PAH.

Cartells de la PAH de Rubí. FOTO: NHS

Cartells de la PAH de Rubí. FOTO: NHS

Cada persona, una situació diferent

Els casos personals de les persones que romanen acampades són molt diversos, i no només afecten a persones migrants, però en tots els casos hi ha un denominador comú: no els hi arriba per pagar la hipoteca o el lloguer d’un pis.

Hi ha persones que, malgrat que treballen i tenen un sou, no tenen per pagar dos mesos de lloguer per avançat, la fiança, més els honoraris i tota la documentació que els hi demana la immobiliària. Després estan els que treballen però sense contracte, o estan a l’atur, de baixa, han fet la dació en pagament al banc de la casa on viuen, o porten anys en un pis social, i els hi finalitza el contracte o no els hi renoven.

També hi ha qui porta tota la vida pagant religiosament la hipoteca o el lloguer però arriba un dia en el qual la situació econòmica és tan desesperada que han de demanar ajuda a serveis socials. Ho expliquen ben clar, han d’escollir entre pagar el pis, la llum i l’aigua o donar de menjar a les seves filles.

Per últim, hi ha qui és conscient de la precarietat de la seva situació i, tot i que no tenen l'amenaça actual d'una ordre de desnonament, poden trobar-se en una situació similar en poc temps. 

Nous cartells o multa de 900 euros

Divendres passat, la PAH denunciava a través de Twitter que la policia local els hi havia tret els cartells que pengen al voltant de la plaça Pere Aguilera amb les seves reivindicacions.

Fonts de la plataforma expliquen que el motiu no era un altre que la celebració d’una boda. Recuperar els cartells “confiscats” però, els hi podria suposar una multa de 900 euros a títol individual, per la qual cosa han preferit, de moment, fer-los de nou.

Pel que fa a la gent que cada dia passa pel costat de la plaça Pere Aguilera i veu les tendes de campanya, des de la PAH expliquen es troben amb situacions de tota mena: des de persones que els insulten i titllen ‘d’okupes’, fins a d’altres que s’acosten i es mostren solidàries amb la seva causa o els hi porten refrigeris, com és el cas del Moviment pensionista de Rubí.

La PAH de Rubí va plantar tendes de campanya a la plaça Pere Aguilera ara fa un mes. FOTO: NHS

La PAH de Rubí va plantar tendes de campanya a la plaça Pere Aguilera ara fa un mes. FOTO: NHS

Es prorroga la suspensió dels desnonaments fins al febrer

El govern espanyol ha donat llum verda aquest dimarts a prorrogar l'escut social fins al 28 de febrer. D'aquesta manera, l'executiu de Pedro Sánchez mantindrà les mesures que es van posar en marxa arran de la pandèmia i que són: la suspensió de desnonaments, la moratòria de lloguers i la garantia de subministraments per a llars vulnerables.

Malgrat aquest anunci, la realitat sovint és molt diferent i durant tot aquest temps les ordres de llançament a la ciutat han continuat. De fet, a la PAH de Rubí es troben amb famílies a punt de ser desnonades que no sabien que comptaven amb aquest recurs o que no han estat informades pels seus advocats.

Segons la plataforma, actualment hi ha dues ordres de llançament a dos pisos diferents d’un mateix bloc del carrer Zamenhof. D’un d’ells, que va suposar un gran desplegament policial però va quedar suspès a última hora, no tenen cap novetat. Un segon ha quedat ajornat fins al mes de febrer.

Pel que fa al desnonament del carrer Albacete, aquest estaria al caure i es farà sense avís previ. Tot i això, admeten que no estan assabentats de tots els desnonaments que es produeixen a la ciutat.

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.