El parc de Ca n’Oriol és un pulmó verd per a la ciutat de Rubí. D’aquí al 2023 s’espera que sigui menys urbà i “més bosc”. Així ho ha dit el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, que ha anunciat que pròximament el parc comptarà amb 32 exemplars nous d’alzines, roures, i arboç. Alguns d'ells substituiran altres arbres malmesos o que s'han hagut de tallar.
“Tot plegat ha de fer que el bosc de Ca n’Oriol sigui una mica més bosc tot i que és un espai urbà i de transició cap a la ciutat”, ha dit el regidor, qui ha recordat que darrere de parc hi ha altres dos espais verds importants, com són l’antic camp de golf de Can Sant Joan i el Torrent dels Alous.
Tanmateix, els operaris ja han començat a plantar alguns dels 2.700 arbustos i aromàtiques autòctones, com marfull o llentiscle, que reemplaçaran espais on hi ha clapes o per on sobresurten els tubs de reg. De fet, Medrano ha avançat que es trauran aquests tubs ja que les noves espècies necessitaran només aigua de pluja o reg de forma puntual. També s’estan adequant diversos camins del parc.
Operaris cobrint els talussos del parc de Ca n'Oriol que donen a l'avinguda de l'Estatut amb nous arbustos. FOTO: NHS
Respecte a les queixes ciutadanes sobre la falta de verd la ciutat, el regidor de Medi Ambient ha assegurat que “aquestes actuacions són les primeres del pla de naturalització de la ciutat, n’hi haurà altres”, i ha explicat que es preveuen més arbres a l’espai viari de la ciutat però no ha donat a conèixer més detalls. Tan sols ha aventurat que abans que acabi l'hivern es farà una reposició molt important d'arbres, i ha recordat que la seva plantació depén dels temps de contrtactació pública, el pressupost, el tipus d'arbre i l'estació de l'any.
L'actuació al parc de Ca n'Oriol forma part de les inversions i del Pla director del verd urbà de la ciutat, i té un pressupost aproximat de 44.000 euros.
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, també ha recordat que entre les inversions d’aquest mandat es preveu l’execució de la primera fase de pacificació de l’avinguda de l’Estatut que discorre en paral·lel de la façana del parc de Ca n’Oriol.
Restauració dels carrers amb forma de xupa xups
A la part superior del parc de Ca n’Oriol, entre el parc d’oliveres i la zona d’esbarjo per a gossos, hi ha tres espais asfaltats, que des de l’aire tenen forma de xupa xups, i on a sovint hi aparquen cotxes, trencant amb l’espai verd del parc. Són els carrers Ptolomeu, Tycho Brache i Copèrnic.
Part del parc de Ca n'Oriol asfaltada i on sovint aparquen cotxes. FOTO: NHS
Aquests carrers que formen petits turons es van construir als anys 90 per col·locar una promoció de cases que finalment no es va dur a terme. Més de 20 anys després, un dels projectes de l’Ajuntament és renaturalitzar aquest espai i integrar-lo dins el parc de Ca n’Oriol.
Vista des del cel de la part que es vol integrar de nou al parc, on es va volen construir pisos en els anys 90. FOTO: Google Maps
L’alcaldessa de Rubí, ha avançat que aquesta actuació tindrà un cost de 800.000 euros aproximadament, per treure tot el paviment, anivellar el sòl i connectar aquest nou espai verd amb el camp d'oliveres i la zona d'esbarjo de gossos. “La bombonera va ser una mossegada al parc que cal tornar-la al seu origen” ha dit Martínez, tot i que ha reconegut que potser no dona temps a iniciar-la en aquest mateix mandat.
La xacra de l’incivisme
L’incivisme al parc de Ca n’Oriol és una altra de les grans xacres per a un dels pulmons verds més important de la ciutat. És fàcil veure pintades, restes d’ampolles, deixalles d’aniversaris i festes diverses, caques de gossos, etc., per aquests paratges.
En aquest sentit, l’alcaldessa de Rubí ha aprofitat l’avinentesa per apel·lar novament al civisme i la importància de cuidar “un espai privilegiat”, a banda de fer les actuacions de restauració i neteja pertinents al consistori.
Espai verd de petites dimensions i amb poca vegetació
A principis d’any, la Diputació de Barcelona va elaborar per a l’Ajuntament de Rubí, el Pla director del verd urbà del municipi, un treball que serveix com a eina de planificació i gestió per millorar la jardineria pública a la ciutat.
Aquesta diagnosi, a banda de proposar actuacions per millorar el verd urbà, també assenyalava que l’arbrat a l’espai viari de Rubí està per sota la mitjana d’altres municipis.
A més, l’estudi també concloïa que l’espai verd és de petites dimensions, amb poca vegetació, molt fragmentat i poc connectat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.