La planta de Can Barba s’ampliarà amb una inversió de més de 44 milions d’euros

Aquesta ampliació permetrà tractar 60 mil tones d'orgànica anualment

El Consorci per a la Gestió de Residus ja compta amb el projecte bàsic d’ampliació de la Planta de Biometanització de Can Barba, que permetrà la millora de la instal·lació per poder absorbir la necessitat de tractament de residu orgànic de tot el Vallès Occidental. Aquest projecte té un pressupost de 48.208.663 euros. Una part, 8,1 milions d'euros, finançats pels Fons Next Generation i una altra part, 16,5 milions, aportats pel Fons de Gestió de residus municipals de l'Agència Catalana de Residus. La inversió va ser aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya a finals d’any. 

Aquest dimecres s’ha presentat el projecte a les instal·lacions de la planta, amb la presència de Rafael Güeto, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental; Ana Maria Martínez, alcaldessa de Rubí; Jordi Ballart, alcalde de Terrassa; Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell; i Xavier Garcés, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Barberà del Vallès.

L'alcaldessa de Rubí ha remarcat que la implementació d'una gestió conjunta comporta beneficis significatius, i que compartir infraestructures, coneixements tècnics i recursos financers permet una major eficiència i eficàcia en el tractament de residus: “No té sentit que una infraestructura com la que avui presentem tingui una lògica local. Cal posar en valor el treball mancomunat que es fa a la comarca i seguir reclamant el suport de la Generalitat de Catalunya", ha explicat Martínez.

Durant el febrer de 2025 es preveu publicar la licitació del contracte d’obra i explotació de l’ampliació de la planta i a finals del 2n trimestre de 2025 es preveu adjudicar el contracte. La durada de la fase d’enginyeria de detall, obres i posada en marxa serà de 24 mesos, situant l’inici en funcionament el 2n trimestre del 2027. Durant el 3r trimestre del 2025, quan s’iniciïn les obres, la planta s’aturarà, però el residu orgànic provinent dels municipis del Vallès Occidental se seguirà tractant en una altra instal·lació de tractament de la comarca.

Fins a 60 mil tones anuals

Les obres permetran dotar la planta de dues línies independents de pretractament i augmentar la capacitat de digestió, passant de les 21.000 a les 60.000 tones anuals i podent absorbir la generació de residu orgànic (FORM) dels municipis de la comarca.

En els propers anys, mitjançant les accions realitzades amb el Programa de suport a les recollides d’alta eficiència, es preveu un increment substancial de la FORM. A la vegada, s’ha incrementat la necessitat de poder donar resposta des de l’administració als circuits privats de recollida comercial de FORM que estan emergent a la comarca.

El pretractament estarà compost de dues línies independents, que permetran donar flexibilitat a la planta davant de possibles incidències. Les obres també permetran disposar d’una àmplia nau de descàrrega tancada per a la maniobra de camions, per a la descàrrega i càrrega de productes amb suficient maniobrabilitat.

La Planta de Biometanització de Can Barba

La Planta de Biometanització de Can Barba, de titularitat del Consorci per a la Gestió de Residus, és una instal·lació ubicada al terme municipal de Terrassa, la qual es va concebre inicialment com una planta  de compostatge amb una capacitat de 15.000 t/a. Va ser posada en funcionament l’any 2002 i a l’any 2007 es va incorporar una planta de digestió anaeròbica amb una capacitat de 25.000 t/a, integrada conjuntament amb les instal·lacions de compostatge inicial.

Actualment, la instal·lació té una capacitat de tractament de 21.000 t/a, la qual es complementa amb 4.000 tones de co-substrats per a la digestió i 4.000 tones de transferència a altres instal·lacions, per tal de poder disposar de flexibilitat per rebre la fracció orgànica recollida selectivament (FORM) generada als municipis consorciats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.