Aquest dimarts, Rubí d’Arrel i l’Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC) han presentat la nova plataforma Reconvertim el Camp de Golf, que reivindica la recuperació d’aquest espai verd per a la ciutadania.
Per començar, preparen una acció ciutadana el pròxim diumenge 13 de desembre al mateix camp de golf, aprofitant l’afluència de persones que hi passegen i que s’ha incrementat durant els mesos de confinament per la Covid-19. Volen sortir des de Rubí, Sant Cugat i Sant Quirze i aconseguir més signatures per al manifest per a la reconversió del camp de golf en un gran parc interurbà. L’acció està programada però han de saber si el context epidemiològic ho permetrà i que es garanteixin les mesures sanitàries.
Tampoc descarten accions jurídiques, tot i que cap de les dues entitats han volgut entrar al detall. Per ara prioritzen la via política i després de l’acció de desembre demanaran una reunió formal amb els ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i l’Incasòl.
Confien que l’Incasòl no doni “d’amagat” la concessió, a finals d’any o principis de 2021, a una nova empresa perquè exploti les instal·lacions, i esperen que “sigui més honest i atengui les nostres peticions”, ha expressat Mireia Gascón, membre de Rubí d’Arrel.
D’altra banda, Joan Carles Salles, vicepresident de l’ADENC, ha recordat que administrativament poden haver-hi formes perquè els ajuntaments tinguin mecanismes urbanístics per prendre decisions per condicionar el propietari d’un espai públic o privat d’un espai.
Prop de 1.000 signatures en una setmana
Recuperar el camp de golf com a espai verd compta amb un ampli suport ciutadà i el manifest de la plataforma ha aconseguit en una setmana 985 suports a títol individual i el de 22 entitats, entre elles alguns partits polítics com la CUP de Sant Cugat, Veïns per Rubí, l’Alternativa d’Unitat Popular, En Comú Podem de Rubí i Sant Cugat i ERC Rubí.
De fet, en ambdós municipis s’han aprovat mocions a favor de recuperar aquest espai verd a proposta de l’AUP de Rubí i la CUP de Sant Cugat.
Gascón considera que cal reivindicar i exigir aquest parc interurbà per a la ciutadania. També considera que cal “pressionar als dos ajuntaments perquè moguin fitxa i demanin la recuperació d’un consorci que mai es va arribar a reunir”.
La plataforma creu que l’espai intermunicipal dels Alous pot tenir un gran ús social per part dels ciutadans dels dos municipis i es poden cercar noves activitats culturals i esportives que afavoreixin el seu manteniment i un accés molt més obert.
Un connector biològic
El vicepresident de l’ADENC ha explicat que el camp de golf de Can Sant Joan forma part de la via verda que connecta els dos grans parcs del Vallès Occidental, el de Collserola i Sant Llorenç de Munt, i que alhora permet la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.
Mireia Gascón també ha advertit que per mantenir un camp de golf hi ha una gran despesa d’aigua, ús d’herbicides i utilització de zones verdes per a ús privat. “Cal reflexionar sobre el futur de l’espai dels Alous perquè té un interès mediambiental i de connectivitat biològica, i calia una plataforma per recuperar la demanada històrica del camp de golf per a la ciutadania”.
Salles ha afegit que els camps de golf que no són viables, ni econòmicament ni ambientalment, i han de tenir un retorn a la ciutadania.
A més, des de l’ADENC expliquen que s’han posat en contacte amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el departament de recerca de la UAB, per constatar que al reduir la intensitat de reg al camp de golf han observat com s’ha incrementat de forma important la fauna d’ocells.
Un pulmó verd per als veïns
Inaugurat l'any 1994, el camp pretenia fomentar la pràctica del golf a preus més populars i dotar d’un gran atractiu al polígon industrial de Can Sant Joan, que també va crear-se en aquella època.
La Federació Catalana de Golf en tenia els drets d'explotació fins al 2064 però l’última empresa concessionària, Puro Campo SL, va fer fallida. Després de buscar durant dos anys un nou inversor privat que hagués volgut continuar amb el projecte esportiu, l’espai va quedar en estat d’abandonament i els veïns se’l van fer seu per passejar, fer excursions o treure el gos. La zona també ha servit de pulmó verd per a la ciutadania, sobretot en els darrers mesos de confinament.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.