La processionària del pi ataca: què fer davant de la seva presència

Si un gos entra en contacte amb la processionària pot patir reaccions greus, que en els casos més extrems poden arribar a la mort

La processionària del pi ha començat a baixar dels arbres per trobar un lloc per enterrar-se i transformar-se en crisàlides. Durant febrer i març, amb l'arribada del bon temps, les erugues baixen dels pins formant les característiques processons, i ja s'ha detectat la seva presència a diverses zones de Rubí, sobretot a les urbanitzacions. La processionària és un insecte que ataca totes les espècies de pins i cedres. Durant el seu atac, l'arbre es veu malmès per una minva del creixement, debilitat i predisposició a l'atac d'insectes perforadors.

L'espècie s'ha convertit en una plaga a Catalunya i no es disposa dels mitjans suficients per tal d'erradicar-la. Des de l'Ajuntament aclaren que no és un problema exclusiu de Rubí, sinó generalitzat, ja que els darrers hiverns han estat més càlids del normal i això ha facilitat l'expansió de l'eruga processionària pels pins de la via pública i en parcel·les particulars.

L'actuació municipal

El servei de Parcs i Jardins del Consistori té contractada una empresa per realitzar tractaments preventius i correctius en parcel·les municipals urbanes, parcs i jardins, urbanitzacions, col·legis, zones forestals comuns, zones de contenidors a les urbanitzacions, parades d'autobusos etc.

Els tractaments que realitza l'empresa especialitzada es basen en aplicar Bacillus Thuringiensis, que ataca la processionària en l'estat larvari. Quan la larva ingereix el bacteri, aquest allibera un cristall que es dissol al seu intestí, provocant-li la mort. D'aquí la importància de l'elecció de l'època per fer el tractament, ja que passat el període de la fase larvària, entre setembre i octubre, s'hauran de seleccionar tractaments insecticides, tòxics per altres organismes i per al medi ambient.

Si les incidències persisteixen fora d'aquesta temporada i afecten un equipament públic, l'empresa procedeix a la retirada de bosses de processionària manualment.

Recomanacions

La processionària pot afectar les persones, principalment a causa dels seus pèls urticants al tacte, i als gossos. És per això que es recomana no tocar les erugues en cas de veure'n. Pel que fa als gossos, es recomana portar-los lligats per evitar que es posin en contacte amb les erugues. Si un gos entra en contacte amb els pèls de la processionària pot patir reaccions greus que en els casos més extrems poden arribar a derivar en la mort de l'animal de companyia.

L'Ajuntament també recorda que per controlar la plaga en finques privades es recomana efectuar tractaments que controlin i evitin la plaga, especialment a la tardor, per evitar la formació de bosses. Aquesta actuació s'han de fer per persones o empreses amb autorització i els coneixements corresponents.

Una altra forma de controlar la plaga d'erugues és fomentar i protegir els ocells insectívors, grans depredadors de les erugues.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.