Ramón Boldú: “L’Alan volia ser un superheroi”

El dibuixant publica la història del rubinenc en el còmic: ‘Bat Alan, Biografia d’un assassinat social’

L’Alan Montoliu era un jove rubinenc, el primer menor de Catalunya que feia el trànsit de noia a noi, que patia assetjament escolar i es va treure la vida quan només tenia 17 anys. La seva mare ha explicat recentment que el bullying li feien quan era l’Alan, però també abans, quan es deia Neus.

Més info: Ester (mare de l’Alan): “És brutal el bullying que es fa avui en dia i el poc que se’n parla”

Ara, el dibuixant Ramón Boldú publica la seva història en el còmic ‘Bat Alan, Biografia d’un assassinat social’, de l’editorial Astiberri. L’autor posa en context les circumstàncies dels assetjadors, i recorda que l’Alan, malgrat la tragèdia, era una persona molt positiva i a qui li encantava ajudar els altres. 

El còmic estarà disponible a totes les llibreries a partir del 12 del maig, i el 16 tindrà lloc una presentació, gratuïta però amb aforament limitat, al Teatre Romea, que està a punt d’esgotar les localitats.

Ramón, com sorgeix la idea de fer un còmic sobre l’Alan?

Estava enmig de la tetralogia ‘Perdidos por el más allá’, l’any 2019, i van venir a casa el germà del pare del protagonista amb la seva dona. Durant el sopar va sortir el tema de l’Alan, que era el seu nebot, i el seu suïcidi.

Vaig anar a Rubí i vaig parlar amb l’Ester i el Xavi, els pares de l’Alan. Em van parlar de les núvies que havia tingut i també vaig parlar amb elles, amigues i quantitat de gent.

Vas entrevistar-te amb diverses persones perquè t’expliquessin com era personalment l’Alan?

Sí, em vaig adonar que el xaval era molt positiu però no deia res del tema a ningú.

Ramón Boldú amb un exemplar de ‘Bat Alan, Biografia d’un assassinat social’. FOTO: Cedida

Ramón Boldú amb un exemplar de ‘Bat Alan, Biografia d’un assassinat social’. FOTO: Cedida

Per què vas escollir aquest títol per al còmic?

Vaig entrar al pis on vivia l’Alan i a la seva habitació, on hi havia tot de coses i pòsters del Batman. Li deien Bat Alan perquè resulta que quan estava a l’hospital ingressat per depressió també li van deixar posar pòsters, perquè ell volia ser un superheroi i ajudar els demés, sobretot gent gran, amb Alzheimer... Al còmic vaig exagerar l’habitació i sembla la cova del Batman, amb humor.

Justament esmentes un tema important. És complicat tractar una tragèdia a través d’un còmic i amb humor?

Jo no soc de còmics d’autoajuda, si no al contrari, sóc del prestatge que posa ‘si us plau, ajudin l’autor’. Quan em poso a fer còmics em ric de mi mateix i m’ho prenc així. El lector riu encara que sigui una tragèdia i se n’adona després. En canvi, quan fas una biografia, poses humor però amb respecte. A més, no pots fer una obra que sigui tota negra o depre, ni una que sigui tota l’estona una conya. Ha de ser com la vida, amb els seus alts i baixos.

El suïcidi també apareix en el còmic?

Sí, també apareix una mort per accident del cosí de l’Alan. En el còmic ho explico amb una imatge. És com una pel·lícula, no hi ha cap pàgina escrita. És en honor a l’Alan, a ell li hauria agradat veure’s dins d’un còmic.

La seva família era coneixedora del còmic que estaves fent?

Sí, quan vaig tenir el guió acabat li vaig passar a la mare de l’Alan perquè se’l llegís. Ho va intentar llegir amb algú al costat però no va poder fer-ho. El còmic no l’havia vist fins ara, tot i que el dia que vam anar a RAC-1 encara li faltaven 20 planes, i amb llàgrimes als ulls.

Recomanes el còmic per a tots els públics?

Sí. També explico una mica la vida dels seus assetjadors, d’històries que he sabut. Una persona que l’assetjava i després a casa seva li fotia d’hòsties a la seva àvia perquè no li donava peles per comprar-se tabac. Tot això ho explico, la vida que tenen. Qui són els agressors? Quina vida familiar tenen? Faig el contrast amb la vida familiar que tenia l’Alan. Els assetjadors tenen mania als assetjats perquè pensen ‘mira que feliç’.

Més info: Ester, mare de l'Alan Montoliu: "Al meu fill li van fer massa mal"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.