Aquest dimecres a l’auditori del Castell s’ha presentat el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista de l’Ajuntament de Rubí, un document que el Ple municipal va aprovar per unanimitat el mes de maig. Aquest protocol coordina els diferents serveis municipals implicats en casos de violència masclista, com són els serveis socials, cossos de seguretat, centres educatius, serveis sanitaris, etc., i en garanteix l’eficàcia. També estableix actuacions específiques respecte a la infància maltractada i en presumpta situació de desemparament, per a les persones grans, en cas de violència filio parental, en l'àmbit laboral i en l'àmbit social o comunitari.
“L’objectiu d’aquest protocol és que cada servei municipal sàpiga el seu rol, el seu paper en situacions de violència masclista o en situacions que puguin preveure violència masclista. Com a administració hem de garantir que tot el que es pugui fer, es faci”, ha dit l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez.
La presentació ha comptat amb la presència de Raúl Lizana, psicòleg i terapeuta infantil, especialista en violència de gènere i autor del llibre A mí también me duele. Lizana s’ha referit als diferents tipus de violència masclista que existeixen i ha aprofundit en la violència més greu que és aquella que té lloc en l’àmbit de la parella.
“Un percentatge important de nens i nenes repetiran les conductes que el maltractador els ensenya a través de la violència. El maltractador transmet als seus fills i filles que la seva conducta és normal. El que fem quan ajudem a les mares i com a societat a través dels protocols i del treball en xarxa és mostrar a aquests nens i nenes una altra realitat. És explicar que la violència i el masclisme no són normals”, ha explicat el terapeuta.
Però no només els infants que han viscut amb maltractadors seran violents. “N’hi ha prou de viure en una societat que és masclista”, ha argumentat. Lizana també ha detallat que un 30% dels i les joves creuen que si hi ha violència en una parella és que ella haurà fet alguna cosa i un 27% pensa que controlar la parella és normal.
Un protocol que garanteix els drets de les dones
El text presentat aquest dimecres aborda la violència masclista des del punt de vista dels drets de les dones per garantir la seva autonomia i llibertat, tal com estableix la Llei 5/2008. Prenent com a referència la definició d’aquesta llei, el protocol descriu la violència masclista com aquella que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, pot incloure amenaces, intimidacions i coaccions i té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat.
El Protocol municipal per a l’abordatge de la violència masclista és un document marc que deixa per escrit la metodologia de treball amb la intenció desenvolupar en el futur protocols específics per a casos de violències concretes com la mutilació genital femenina o l’assetjament en festes. Per a l'elaboració del text, el Servei d'Igualtat de l'Ajuntament ha treballat amb una comissió tècnica integrada per professionals especialistes, serveis sanitaris, escolars, d’acollida i atenció a la infància així com el Col·legi d’Advocats de Terrassa.