L’alcohol continua sent una droga consentida, acceptada i sovint banalitzada, malgrat tothom és conscient que el seu abús provoca problemes de salut i socials molt importants.
A Rubí, segons la darrera enquesta d’hàbits relacionats amb la salut que es va realitzar a l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts de la ciutat, el 68% dels nois i el 74% de les noies d’aquesta edat han begut alguna vegada mig got de qualsevol beguda alcohòlica.
Aquest consum s’inicia de mitjana als 14 anys (41,6%). Respecte a les ocasions en què beuen, el 42% dels i les joves ho fan els caps de setmana, el 60,5% en festes familiars i el 75,8% en discoteques o bars.
Més casos d'intoxicació etílica en noies
L’alcohol és la droga que genera més sol·licituds de tractament a Catalunya. Segons dades del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències, a Rubí la tendència és la mateixa, amb un 47% de tractaments per iniciats per drogues relacionats amb l’alcohol.
Aquesta també és la substància psicoactiva que origina més urgències als hospitals (més de 55%). A més, un de cada tres adolescents entre 14 i 18 anys afirmava en el període 2018-2019 haver presentat una intoxicació aguda o haver fet un consum intensiu d’alcohol els darrers 30 dies. Aquesta prevalença és més elevada en les noies que en els nois.
El 22% de joves de 4t d'ESO de la ciutat s'ha emborratxat en més d'una ocasió
Segons l’enquesta realitzada entre alumnat de 4t d’ESO a Rubí, un 43% han consumit quatre o més begudes en una ocasió, el 22% s’ha emborratxat en més d’una ocasió, el 12% dues vegades i el 18,4% una vegada. Del 22% de persones que s’han emborratxat en més d’una ocasió, el 40% són noies.
L’Ajuntament de Rubí ha anunciat que s’adhereix a la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, que organitza la Sub-direcció General de Drogodependències del 15 al 19 de novembre.
Des del Servei de Salut Pública de la ciutat informen que durant tot l’any es fan intervencions a les escoles i instituts. Entre les activitats que s’hi realitzen hi ha tallers com Què fem quan anem de festa, en què es reflexiona sobre l’oci juvenil i es tracten temes com ara el consum recreatiu d’alcohol, cànnabis i altres substàncies, posant-hi èmfasi en els riscos que se’n deriven. També s’ofereixen als centres educatius tallers específics i exposicions sobre el consum d’alcohol.
Segons el consistori, aquest tipus d’activitats preventives han arribat enguany a més de 400 alumnes d’ESO.
Quan es considera consum de risc?
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum de risc se situa en el cas dels homes per sobre de les 4 UBE (unitat de beguda estàndard) al dia o 28 setmanals i, en les dones, per sobre de les 2 UBE al dia o 17 setmanals. Una UBE pot ser una copa de vi o una cervesa, mentre que un cubata o una copa de licor equivalen a dues UBE.
La Generalitat de Catalunya dona la possibilitat d’esbrinar si es beu massa amb una calculadora en línia. Només introduint-hi la informació bàsica que es demana, aquesta aplicació determina el patró de consum d’alcohol personal i emet missatges amb informació i consells relacionats. Es tracta d’una eina totalment anònima i la informació que retorna és només orientativa.
Per saber-ne més, es recomana parlar amb el metge o metgessa de família, adreçar-se al Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de Rubí a través del telèfon 93 588 73 73, trucar a la Línia Verda al 900 900 540 o bé a Salut Respon al 061.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.