El ple del Consell de la Formació Professional de Rubí ha exposat la feina feta per aquest òrgan des de la seva reactivació, el març de 2017, i ha aprovat el pla de treball fins al 2021, que té com a objectiu afavorir el prestigi, l’adequació i el foment de l’FP a la ciutat.
“La formació professional té de vegades molt millor inserció en el món laboral que no pas fer un batxillerat o, fins i tot, un estudi de grau a la universitat. Hi ha moltes vocacions i necessitem universitaris però també molts tècnics o tècniques, ja que Rubí és una ciutat industrial”, ha declarat el regidor d’Educació, Víctor García Correas.
García Correas, que anteriorment havia estat director de l’Institut Estatut de Rubí, centre que ofereix FP Dual i cicles formatius tecnològics, ha assegurat per la seva experiència que en els cicles superiors han arribat a tenir més demanda que no pas alumnes. “És un projecte que ha funcionat molt bé i animo als centres educatius de Rubí que apostin per aquesta línia, ja que és molt fructífer tant per a alumnes com per a empreses”, ha afegit.
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, també ha aprofitat la jornada per insistir en la importància de la formació dual. “Som una ciutat eminentment industrial, tenim la segona concentració d’empreses a Catalunya després de la Zona Franca”.
“Tenim moltes empreses, sobretot petites i mitjanes empreses, però també grans, que quan necessiten capacitació la busquen en primer lloc a la ciutat. Per això és important aconseguir aquesta correlació entre la formació i les necessitats del mercat”, ha afegit l’alcaldessa.
Nova qualificació de gestió dels sistemes d’eficiència energètica
En el marc de la sessió, Núria Pi, directora tècnica de l’Institut Català de Qualificacions Professionals, ha presentat la nova qualificació Gestió dels sistemes d’eficiència energètica en l’envolupant. Segons la tècnica, es tracta d’una formació que s’ha treballat els dos darrers anys a iniciativa de l’Ajuntament de Rubí i ara només queda el tràmit de validació dels diferents òrgans competents per poder titular els i les joves que acreditin aquesta formació. “Rubí va detectar que la gestió de sistemes d’eficiència energètica pot ser un focus important d’ocupació per a persones de nivell 2 i això pot millorar l’ocupabilitat de la ciutadania”, ha explicat Pi.
La FP: una manera de reduir el fracàs escolar
En aquests dos anys, s’ha finançat amb pressupost municipal la segona edició del programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar d’hoteleria: cuina i càtering. Aquest programa va néixer després de reflexionar sobre la necessitat de reduir el fracàs escolar i l’abandonament escolar prematur, com a recurs per a la joventut que no supera l’ESO. Així, el Consell de l’FP de Rubí, que també forma part del Pacte per a la Reindustrialització del Vallès Occidental, ha participat activament en l’elaboració de la fitxa de Robòtica del catàleg de vocacions industrials.
Durant el ple, s’han destacat com accions d’èxit d’aquests dos anys de vida del consell de l’FP, l’edició periòdica del document que recull tota l’oferta de formació professional a Rubí, així com l’organització de la cinquena jornada d’FP per la qual enguany han passat més de 1.000 persones. També s’ha posat especial èmfasi en la continuïtat del conveni signat amb la patronal catalana CECOT per impartir formació contínua a les instal·lacions de Rubí Forma que permet oferir formació a persones treballadores ocupades a mida de les empreses.