Una ciutat destaca per moltes coses però el que millor la diferencia de les altres i li aporta més valor afegit són els petits comerços de tota la vida. Com el Racó del Llibre, l’emblemàtica llibreria de Rubí situada al carrer Dr. Robert 12 i regentada per Enric Pallarés, que aquest mes de desembre complirà 45 anys de vida a la ciutat.
Enric, com comença la història del Racó del Llibre?
El meu pare i la meva germana, de 18 anys, obren la llibreria el 1974, a primers de desembre.
Ets la segona generació, d’alguna manera?
Es podria dir que sí. De fet jo tenia 10 anys quan es va obrir i em vaig fer càrrec als 17 o 18 anys perquè la meva germana en acabar la universitat va deixar la tenda.
Creus que el teu fill se’n farà càrrec de la saga de llibreters?
(Riures) El meu fill petit està aquí a les tardes però no ho sé. És complicat perquè el petit comerç està travessant un moment molt difícil, i més en el ram dels llibres. Moltes llibreries estan tancant.
A què ho atribueixes?
Segurament no hi ha una sola causa, sinó un conjunt de factors. Per una banda, la compra en el petit comerç no s’està potenciant envers la compra per internet, on t’ho porten a casa. D’altra banda, afecten altres coses com el llibre digital, tot i que es pot conviure. Vas sumant això i que el llibre escolar pràcticament ha desaparegut de les llibreries. El que es facturava fa 10 anys i el que es factura ara no té res a veure.
Quants títols teniu a la llibreria entre literatura i llibres de text?
No som una llibreria especialitzada, tenim seccions molt ben cobertes però tenim un fons ampli, amb més de 25.000 títols. La secció infantil és molt important, és un públic molt consolidat, mentre que altres seccions han desaparegut.
Quin és el top vendes ara mateix en la secció infantil?
Ara hem engegat una campanya amb la Generalitat i el Gremi de llibreters que s’anomena ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, per a títols dirigits a aquesta franja d’edat. Justament el llibre titulat ‘Tinc 6 anys’ és potser el més venut ara mateix.
Feu presentacions mensuals amb escriptors, com la d’aquest divendres amb l’obra del periodista Xavier Bosc, que ha publicat recentment ‘Paraules que tu entendràs’. És una manera també de reinventar-se?
A la gent ara els hi has de donar un valor afegit, no només has de vendre un llibre. Hi ha molts títols i els has d’aconsellar i assessorar. També organitzem cada mes el club de lectura i presentacions de forma periòdica.
Teniu previst fer una celebració especial el pròxim mes de desembre?
Si tenim molta sort i arribem als 50 anys potser sí que seria el moment de fer una cosa especial, com vam fer amb els 25 anys. Fa molta por perquè sents companys i col·legues que compleixen, 30, 40 i 50 anys i tanquen. No ho diria ningú!
Des de la llibreria tens una visió privilegiada del centre de la ciutat. Com ha evolucionat en tots aquests anys la ciutat?
Rubí evidentment ha canviat molt, ha crescut molt. De fet aquest carrer, fins pràcticament l’any passat, quan es va fer la reurbanització del carrer i la nova illa de vianants, no havia canviat gaire, excepte l’edifici del davant, que l’han enderrocat i no és agradable veure un solar aquí enmig.
La ciutat ha canviat, ha vingut molta gent de fora. El Rubí dels anys 80 ja tenia molta gent que havia vingut després de la rierada i hi havia moltes persones amb diferents orígens, però en els últims anys ens hem fet una ciutat molt més cosmopolita i metropolitana. En aquest sentit, el perfil de la gent també canvia, es parlen moltíssimes llengües. En general s’està bé i hi ha una bona convivència. El centre, amb les millores d’aquests últims anys, està agafant també una mica més de pol d’atracció.
Estàs satisfet amb l’illa de vianants?
Sí, tot i que té els seus problemes d’aparcament i de mobilitat, una mica endèmiques en aquest poble. En general però, estic content que passi molta més gent passejant per la botiga que no que pas autobusos o vehicles.
Què hi havia en el solar que ara teniu davant?
Un edifici d’habitatges amb un local comercial a baix, però el propietari no ho va rellogar i quan es va quedar tot buit el va enderrocar. Això no és bo per als comerços de l’entorn, millor que hi hagi gent vivint i locals comercials oberts.