Rubí ha tancat aquest dijous la programació del Dia Internacional de les Persones Refugiades, que es commemora el 20 de juny. Els jardins de l’Ateneu han estat l’escenari de la lectura del manifest de la jornada, a càrrec de les dones refugiades Mónica Alexandra Gaona Morales, Derly Janeth Mateus Rodríguez i Amalfi Belén Urbano Caro; així com de la voluntària de Refugees Welcome Ingrid Hinojosa Gómez.
El text proposat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament denuncia que “l’increment de la securització de fronteres, de l’establiment de pactes internacionals restrictius i l’auge de l’extrema dreta al món provoca un augment alarmant de la vulneració dels Drets Humans a les rutes de fugida”, i que el Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea, aprovat a l’abril, lluny d’establir mecanismes per compartir responsabilitats en l’acollida i en els procediments de migració i asil, facilita el retorn de les persones refugiades i no soluciona el problema de la pressió migratòria.
El municipalisme en el conflicte internacional
Segons dades de les Nacions Unides (ONU), actualment hi ha 36,4 milions de persones refugiades i 75,9 milions de desplaçades internes al món, “unes xifres sense precedents agreujades, a més, per la crisi climàtica, els conflictes armats i un augment de la desigualtats socials”. Davant d’aquesta realitat, el manifest reclama “posar en valor la cooperació internacional com a eina per incidir en les causes dels conflictes, també des del municipalisme”. El text insisteix, en aquest sentit, que els municipis “han de tenir un paper important en la lluita contra l’oblit i la discriminació”.
Precisament de la necessitat d’actuar localment n’ha parlat la regidora de Cooperació i Primera Acollida, Annabel Cuesta Fabre: “Això no ens pot deixar indiferents, hem d’actuar i a Rubí ho fem. Avui volem reivindicar aquesta feina que també es fa des de la ciutat per donar refugi a les persones que ho necessiten".
Després de la lectura del manifest del Dia Internacional de les Persones Refugiades, ha tingut lloc l’actuació del quartet de Neila Benbey, cantant i percussionista argelina que interpreta temes dels diferents pobles del Mediterrani, advocant per l’entesa entre cultures i la riquesa de la diversitat.
Coincidint amb l’acte, s’han instal·lat a l’Ateneu parades informatives de les entitats Refugees Welcome i Open Arms.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.