Rubí dobla la quantitat de partícules contaminants recomanada per l'OMS

L'exposició a la contaminació atmosfèrica per PM2,5 provoca i agreuja nombrosos problemes de salut

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que l'aire d'una ciutat no ha de tenir més de 5 microg/m3 de PM 2,5, el que són partícules contaminants suspeses en l'aire que inclou substàncies químiques orgàniques, pols, sutge i metalls. Segons un estudi de l'empresa suïssa IQAir, Rubí ara mateix té 11,2 microg/m3, per la qual cosa dobla aquesta recomanació.

En aquest estudi s'han tingut en compte les dades de 7812 ciutats i 134 països, però pel que fa a Catalunya només s'han analitzat 11 ciutats. En l'edició d'aquest any, és la primera vegada que apareix Rubí, i, tot i doblar la recomanació de l'OMS, es veu una millora respecte dels 13 microg/m3 que es van detectar el 2019, i que estan registrats en el Pla d'acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l'aire del Vallès Occidental.

 

Pel que fa a les 11 ciutats catalanes que també surten a l'informe, Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda encapçalen la llista amb una mitjana anual de 16,1microg/m3; segueix Granollers amb una mitjana de 15,1 microg/m3, despres Reus amb 12,5microg/m3, Barcelona amb 11,5 microg/m3, Rubí amb 11,2 microg/m3, Tarragona amb 10,5microg/m3 i Igualada amb 10,4microg/m3. Les tres últimes serien Puigdelfí amb 9,2 microg/m3, Lleida amb 9 microg/m3 i Vila-Secaamb 8,6 microg/m3.

Cal destacar que, tot i que en totes aquestes ciutats se sobrepassi aquesta recomanació de l'OMS, cap supera el llindar legal situat en els 25 microg/m3.

Només 10 de 134 països han aconseguit situar-se sota de la mitjana anual de 5 microg/m3 durant el 2023. Això suposa un greu problema, ja que tal i com es detalla a l'estudi, l'exposició a la contaminació atmosfèrica per PM2,5 provoca i agreuja nombrosos problemes de salut. A més, l'exposició a nivells elevats de partícules pot perjudicar el desenvolupament cognitiu dels nens, provocar problemes de salut mental i complicar malalties ja existents.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.