Rubí estableix les línies de treball per millorar les zones d'esbarjo per a gossos

El nou Pla director relatiu a aquests espais està vigent des d'aquest mes de juliol

L’Ajuntament disposa d’un Pla director de zones d’esbarjo per a gossos des d’aquest mes de juliol. Es tracta de l’instrument que determina les línies directrius per impulsar, planificar i coordinar les actuacions del Consistori en la creació i manteniment d’aquests espais al municipi al llarg del període 2024-2027.

Amb aquest Pla director es pretén millorar la qualitat de vida dels gossos de la ciutat, proporcionant-los espais on poder relacionar-se lliurement amb altres gossos i dels quals no puguin fugir, en el cas de les zones amb tanca perimetral, evitant així accidents o la pèrdua dels animals.

Més info: Totes les zones d'esbarjo per a gossos a Rubí

Pla d’acció

El Pla director de zones d’esbarjo per a gossos preveu actuar en els següents eixos de treball:

  • Millores en el manteniment d’aquests espais
  • Campanyes d’informació i sensibilització
  • Creació de noves zones, inversions i millores

Pel que fa al primer eix, en el cas de la neteja i el manteniment, es preveu establir una metodologia del control de qualitat realitzant inspeccions quinzenals a totes les zones d’esbarjo amb tancament per tal de comprovar el seu estat, informar de les incidències detectades perquè es puguin resoldre i avaluar el seu estat d’acord amb un sistema de puntuació.

També es planteja un pla de desbrossades, establint un calendari fix d’un mínim de 3 desbrossades anuals, i ampliable fins a 6 desbrossades, que permeti mantenir una alçada de l’estrat herbaci sempre inferior a 20 cm i impedeixi el màxim possible el creixement i la formació d’espigues d’avena borda. Posteriorment a cada desbrossada, es recollirà el verd segat per evitar problemes amb els gossos que facin servir les zones d’esbarjo.

També es contempla el manteniment del paviment amb un pla de xoc inicial per eliminar o reduir els forats amb aportació de graves i la posterior compactació en aquells forats de grans dimensions i, posteriorment, fer una aportació de sauló en els punts de major trànsit. I es preveu establir un calendari fix d’una aportació de sauló anual combinada amb les actuacions puntuals en aquells casos de forats de grans dimensions que es detectin, d’acord amb les indicacions del pla de xoc inicial.

Pel que fa a les campanyes d’informació i sensibilització, s’han dut a terme diverses propostes, com ara una iniciativa per informar la ciutadania de la localització de les zones d’esbarjo, la campanya #RubiCiutatNeta per fomentar que els i les propietàries de gossos esbandeixin l’orina i en recullin les femtes, diversos tallers de tinença responsable i xerrades d’etologia, i la potenciació dels canals de comunicació entre la ciutadania i l’Ajuntament.

I pel que fa a la creació de noves zones d’esbarjo, cal introduir noves eines que permetin una millor selecció dels espais, una vegada superats els factors limitant que són la disponibilitat de terreny de titularitat municipal i de pressupost per executar l’obra. Un dels criteris per a ampliar l’oferta de zones d’esbarjo és el de la distància a peu des de qualsevol punt fins a cadascuna de les zones d’esbarjo de la ciutat. Aquest factor, sumat a la quantitat de gossos censats de cada zona, indicaria quins són els punts de la ciutat amb més necessitat d’instal·lar una zona d’esbarjo.

En els pressupostos participatius de l’any 2023 que duu a terme l’Ajuntament, va ser acceptada la proposta de crear i adequar una nova zona d’esbarjo per a gossos a Can Vallhonrat. En aquests moments, la redacció del projecte i l’execució estan pendents de planificació, amb una inversió prevista d’uns 70.000 euros.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.