El 21 de març, en el marc dels actes del Dia Internacional de les Dones, un grup de dones de la ciutat, acompanyades per expertes en urbanisme i perspectiva de gènere del Col·lectiu Punt 6 van realitzar la segona marxa exploratòria Rubí, impulsada pels serveis d'Igualtat i Joventut.
Els objectius d'una marxa exploratòria són: identificar quins són els espais favorables i desfavorables per la seguretat de les dones i persones del col·lectiu LGTBI, reflexionar sobre la incidència del disseny urbanístic i la planificació urbana en la vida quotidiana de les persones, analitzar les variables que influeixen en els drets a les ciutats, proporcionar eines teòriques per a repensar els espais quotidians i donar visibilitat i valorar el coneixement propi que les dones tenen sobre el seu entorn i convertir-lo en criteris que puguin millorar l'entorn i la seva percepció de seguretat.
Per tal d'incorporar la perspectiva de gènere a l'urbanisme de Rubí s'han desenvolupat tres sessions al voltant de la marxa del 21 de març: un taller preparatori, la marxa i una sessió de retorn. El taller previ va servir per fer una introducció teòrica a l'urbanisme feminista i a l'abordatge de la seguretat urbana des d'aquesta perspectiva. Durant la marxa, es va analitzar els diferents aspectes de la configuració física i social que condicionen la percepció de seguretat en les parades i els itineraris del recorregut.
Finalment, la sessió de retorn ha traslladat les principals conclusions de l'activitat a representants del Servei d'Obra Pública, l'equip redactor del POUM, l'equip de coordinació del POUM de l'Ajuntament, el servei de Manteniment Urbà i el servei de Mobilitat i Accessibilitat.
Les propostes de millora que es van concloure durant la marxa tenen a veure amb el disseny d'un entorn que sigui visible, senyalitzat, vital, equipat, vigilat i comunitari. Així les conclusions de la marxa es concreten en:
- Afavorir la visibilitat contínua als entorns de les xarxes d’activitats quotidianes
- Visibilitzar socialment i simbòlicament a les dones en la diversitat
- Dissenyar, equipar i cuidar els espais de la vida quotidiana
- Assegurar els serveis i equipaments necessaris de la xarxa quotidiana
- Orientar i afavorir la llegibilitat dels usos quotidians
- Utilitzar senyalització no sexista i diversa
- Afavorir la diversitat d’usos, la densitat i la proximitat
- Prioritzar a l’espai públic de relació enfront de l’ús del trànsit rodat
- Promoure relacions físiques i socials entorn de les activitats quotidianes
- Propiciar les condicions que generen confiança
- Potenciar xarxes comunitàries per atendre les violències contra les dones
- Assegurar la participació comunitària des d’una perspectiva de gènere interseccional
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.