Rubí recorda Neus Català el dia del seu natalici

Una trentena de persones participen en l'acte organitzat per la Sala Neus Català i el Centre d'Estudis Rubinencs

Aquest diumenge, 6 d'octubre, ha fet 109 anys que va néixer Neus Català i Pallejà, supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück i lluitadora antifranquista, que va viure a Rubí durant dues dècades a partir dels anys 70. Per commemorar el natalici, la Sala Neus Català i el Centre d'Estudis Rubinencs han organitzat un acte d'homenatge a la plaça homònima.

La presidenta de la Sala Neus Català, Marta Ribas, ha donat la benvinguda als assistents i ha recordat les causes per les quals Català lluitava, i el regidor de Memòria Històrica Jordi Arnaiz (En Comú Podem) ha destacat la tasca de la seva formació en aquesta matèria, tot recordant que va ser iniciativa seva que la plaça Nova fos rebatejada amb el nom de Neus Català i Pallejà en l'anterior etapa de govern, amb Pau Navarro com a regidor de l'àmbit. 

L'historiador Jordi Vilalta, president del Centre d'Estudis Rubinencs, ha fet un breu repàs a la trajectòria personal de Català, una infermera que va fugir a França acompanyant 180 nens d'una residència al Maresme quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. A França, va col·laborar amb la resistència contra el nazisme fins que va ser denunciada, detinguda i deportada a Ravensbrück, un camp principalment destinat a dones. Allà, amb altres companyes, van exercir un boicot actiu a la fabricació d'armament. Després va ser traslladada a un altre camp de concentració, ubicat a l'actual República Txeca, fins que va ser alliberada l'any 1945. No va tornar a l'Estat espanyol fins que va acabar la dictadura franquista, però des de França va continuar amb la seva tasca antifeixista.

Una trentena de persones recorden Neus Català a la seva plaça homònima FOTO: Marta Casas

Una trentena de persones recorden Neus Català a la seva plaça homònima FOTO: Marta Casas

 

Un cop va tornar de l'exili, Català va viure més de dues dècades a Rubí, i després va tornar a Els Guiamets, el seu poble natal, on va morir a 103 anys. Català ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (2005), la Medalla d'Or al Mèrit Cívic que atorga l'Ajuntament de Barcelona (2014), la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2015) i la Medalla Gran Vermell, màxima distinció de l'Ajuntament de París (2019). El 2006 va ser catalana de l'any, i el 2015, any del seu centenari, va ser l'Any Neus Català. A més de Rubí, nombroses poblacions com Badalona, Gavà, Tarragona, Montblanc, Roquetes, Manresa, Castelldefels o Caldes de Montbui li han dedicat places i carrers, a més de monuments, biblioteques, sales instituts o murals.

L'acte ha finalitzat amb la lectura de la lletra de I tu, sols tu, del grup valencià El Diluvio; i una ofrena floral al retrat de Neus Català, acompanyat d'una bandera republicana espanyola i una de Palestina, per recordar també l'activisme contra les guerres i els genocidis.

Ofrena floral al retrat i el monolit dedicat a Neus Català FOTO: Marta Casas

Ofrena floral al retrat i el monolit dedicat a Neus Català FOTO: Marta Casas

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.