Conèixer la història serveix per no cometre els mateixos errors. Aquest dimecres, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, l'Ajuntament de Rubí ha presentat un mapa informatiu que indica la situació de les Stolpersteine, les llambordes que recorden les persones deportades als camps de concentració nazis i estan col·locades en aquells punts on van residir els onze rubinencs just abans de la seva detenció.
La nova placa se situa al carrer de Narcís Menard, a la façana de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, on també hi ha dues llambordes en memòria dels germans Enric i Joaquim Aragonès Campderròs.
En aquesta nova placa, hi ha informació sobre el projecte creat per l'artista alemany Gunter Demnig, la relació dels onze rubinencs homenatjats amb les seves dades bàsiques i un mapa on apareixen localitzades totes les llambordes.
Durant l'acte commemoratiu, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha assegurat que "la memòria històrica és una de les prioritats de l'agenda com a govern" i ha destacat la vessant pedagògica d'aquest projecte per a joves i infants. "No volem que s'oblidi la història d'aquestes ni la de milers de persones".
El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, ha recordat la importància de recordar, no només les víctimes de les deportacions a camps de concentració nazis, sinó també "com es va arribar a aquell moment, quines són les coses que van fer allò possible". Cano ha destacat com és d'important explicar la història "per no repetir aquests errors en un segle XXI on hi ha una boirina de feixismes que van sortint i que estan massa sovint en el nostre dia a dia. És una tasca pedagògica per als instituts i la ciutadania", i ha avançat que s'han previst visites guiades a partir del mes de març.
Les llambordes en record als germans Enric i Joaquim Aragonès Campderròs. FOTO: Redacció
Visites guiades per a l'alumnat i la ciutadania
Per a les escoles i instituts, el recorregut estarà disponible a partir d'aquesta setmana a través de la Guia d'activitats i serveis educatius. Les visites obertes a tota la població començaran al març i es faran cada primer diumenge de mes. Aquests itineraris passaran per les onze Stolpersteine que hi ha a la ciutat i finalitzaran a la plaça Nova de Les Torres, que serà la futura plaça de Neus Català, activista històrica que també va viure a Rubí i que té una Stolperstein a Els Guiaments, el municipi on va residir abans de la seva sortida del país.
Pel que fa a la plaça de Rubí dedicada a la Neus Català, el regidor de Memòria històrica ha assegurat que treballen perquè es pugui posar la placa commemorativa amb el seu nom "coincidint amb el segon aniversari de la seva mort", i que a partir del maig ja estigui col·locada.
11 rubinencs homenatjats
Les Stolpersteine són un monument senzill, fet de formigó i cobert de llautó, on consta el nom de la víctima i algunes dades essencials que es col·loca a les voreres. Els rubinencs homenatjats són Enric Aragonès Campderròs, Joaquim Aragonès Campderròs, Francesc Bartroli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, Joaquim Cardona Pareras, Jesús Montroig Cuartero, Antoni Òdena Òdena, Antoni Pereña Salas, Joaquim Rusiñol Folch, Andreu Vidal Almirall i José López de Letona Angulo. Tot i que alguns d'aquests homes van aconseguir sobreviure fins a l'alliberament dels camps de concentració nazis, la majoria van ser-hi assassinats.
Rubí se suma a la iniciativa de l'Amical Mauthausen
Aquest dimecres 27 de gener s'ha commemorat el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i la ciutat de Rubí s'ha sumat a l'acció commemorativa proposada per l'Amical Mauthausen, a través de la Xarxa Mai Més. Les dues entitats demanaven que la gent encengués una espelma, ja fos a casa o en algun monument o espai de memòria, i que en fessin una foto o un vídeo curt per penjar-lo a les xarxes socials fins al 30 de gener, emprant les etiquetes #HolocaustMaiMés, #SiguesLlumEnMigdelaFoscor, #BeTheLightinTheDarkness i #XarxaMaiMés.
L'Assemblea General de l'ONU va establir aquesta jornada el 2005, prenent com a referència la data de l'alliberament d'Auschwitz.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.