El safareig del Museu Etnogràfic Vallhonrat

El safareig, ara un element usat amb motius ornamentals, era utilitzat des del segle XIX per regar els horts de la masia i rentar la roba

La fotografia fou presa el març del present any 2023 per Núria Julià, col·laboradora del Museu Etnogràfic Vallhonrat, i ens mostra el safareig que conserva la propietat al seu jardí. A l'esquerra es veuen les oliveres mil·lenàries i al fons la casa pairal on s'allotja el museu, així com l'esvelta torre d'aigües.

El safareig, ara un element usat amb motius ornamentals, era utilitzat des del segle XIX per regar els horts de la masia i rentar la roba. Encara que era privat, era obert a les veïnes, al qual accedien pel passatge de la Creu, perquè poguessin fer la bugada. Podien rentar fins a cinc persones a la vegada.

Les seves mesures són 2,5 m per 1,5 m, amb una fondària de 80 cm. Presenta dos compartiments amb la superfície exterior superior inclinada cap a dins a fi de poder fer la feina del rentat. L'aigua s'extreu d'un pou tancat situat al costat de la bassa.

Hem de ressenyar, com ens informa Pere Bel, que forma part dels últims dos safaretjos que queden al casc urbà de la ciutat, que unt amb el qual es conserva a la casa del cal Ferro. Fa poc es va destruir el de la casa de cal Met Lleó.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.