La tercera jornada de coeducació es dedicarà a l'enfocament restauratiu de les relacions

La trobada adreçada al personal docent dels centres educatius de Rubí vol donar eines per gestionar les relacions, incidents i conflictes de l’àmbit escolar, superant el model punitiu

La tercera jornada de coeducació de Rubí, el pròxim dissabte 15 de febrer, es dedicarà a la mirada restaurativa, un enfocament nou sobre la gestió de les relacions, el conflicte, la violència, la prevenció, la conducta "disruptiva" o violenta, les conseqüències i els càstigs, i la reparació del dany. 

L'enfocament restauratiu proposa processos i pràctiques específiques per crear comunitat i gestionar les relacions, els incidents i els conflictes superant el model permissiu i punitiu, centrant-se en les persones i les seves necessitats, més que en la vulneració de la norma. Així, es promou l'empatia i posa el focus en l'impacte de les accions en els altres i no la por al càstig.

Aquesta jornada s'impulsa des del 2023 a Rubí amb l'objectiu de formar i donar eines a la comunitat educativa, per tal d'incorporar la perspectiva de gènere de manera transversal a les aules i construir centres educatius coeducadors. La iniciativa s'organitza des del Grup Motor de Coeducació de Rubí, un espai que inclou el Servei d'Igualtat, el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental III i les referents de Coordinació, Convivència i Benestar de l'Alumnat dels centres d'educació primària i secundària de la ciutat.

La jornada serà molt pràctica i centrada en experiències, estratègies i projectes que ja s'estan impulsat als centres per a la gestió de la convivència.

El 15 de febrer, la jornada començarà amb una benvinguda de l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i la directora dels Serveis Territorials d'Educació i FP al Vallès Occidental, Montserrat Capdevila (9h), i a partir d'aleshores hi haurà ponències sobre experiències restauratives amb perspectiva interseccional, a càrrec d'Ainhoa Roca (formadora i facilitadora de la Cooperativa Fil a l'Agulla), Adriana Torroella (educadora social i experta en racialitat amb perspectiva de gènere i directora del projecte Fahafahana) i Núria Pros i Irene Mir (cap d'estudis i coordinadora pedagògica de l'INS Can Periquet); i una revisió de casos pràctics, dinamitzats per les mateixes Ainhoa Roca i Adriana Torroella, amb Anna Galí (pedagoga i psicòloga de Fil a l'Agulla) i Noemí Canyelles (sociòloga i facilitadora de grups de la mateixa entitat).

Per assistir a les jornades com a professional, cal inscriure's a través d'aquest formulari, i rebran un certificat d'assistència per part del CRP Vallès Occidental III. A través del mateix formular s'ofereix un servei de cangur gratuït per a nens i nenes de 0 a 12 anys, que es podrà sol·licitar abans del 8 de febrer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.