Aquest dissabte els usuaris del que abans eren horts a la zona de Castell, han manifestat la seva denúncia dirigida a l'Ajuntament. Segons els usuaris, durant les obres de desmantellament dels horts i barraques de la zona, que va tenir lloc el passat mes de maig, els processos d'extracció i reciclatge no es van fer de forma correcta. Per aquest motiu encara queden restes de fibrociment d'amiant, altament contaminant, per tot el terreny.
Trossos de fibrociment al terreny. FOTO: Estela Luengo
"La terra està enverinada amb plàstics, ferro, material de construcció i el pitjor: fibrociment d'uralita o amiant, material altament cancerigen i que té un protocol especial per a la seva retirada. Aquí no es va complir aquest protocol per part de l'empresa adjudicatària del desmantellament dels horts, i això va passar amb coneixement de l'Ajuntament, l'alcaldia i els seus corresponents regidors", ha afirmat un dels usuaris.
El terreny, on abans eren els horts, ple de plàstics i materials de construcció. FOTO: Estela Luengo
Els afectats diuen que després de molt insistir, va venir personal degudament protegit i qualificat que va seguir el protocol mediambiental adient, el qual consistia a registrar l'emplaçament del fibrociment i traslladar-ho al gestor perquè ho recullis. Així i tot, asseguren que aquest procés només es va seguir amb 3 o 4 barraques, no amb tota la resta que també contenien aquest material tòxic, ja que moltes d'aquestes construccions es van fer fa 50 anys quan era habitual l'ús d'aquest material. Per tant, afirmen que les restes de les barraques que no es van retirar adequadament són els residus que queden avui dia al sòl i que l'estan contaminant.
"L'objectiu d'aquesta crida és fer tot el possible perquè la població tingui coneixement de la situació que s'està vivint aquí. Això no és un problema dels usuaris dels horts perquè ja no hi ha usuaris dels horts, és un problema per al conjunt de la ciutadania que passeja per la zona i per als animals. Evidentment, això tindrà conseqüències per a la salut de les persones i els animals", han comunicat els afectats.
Pancartes de protesta en contra de la gestió dels residus. FOTO: J. Multa
Pel que fa al diàleg amb el consistori, asseguren que ells sempre han estat oberts al diàleg per intentar trobar una solució conjunta, però que mai han arribat a cap acord. Des del TOT hem preguntat per aquesta qüestió a l'Ajuntament, però no hem obtingut resposta.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.