Per instal·lar-se fins a vuit plaques fotovoltaiques per autoconsum al sostre d’una casa a Rubí es triga menys d’un dia. Per fer els tràmits administratius i recuperar les fiances dipositades o rebre les bonificacions en l’IBI o l’ICIO es triga mesos, i inclús anys.
Amb l’objectiu d’escurçar aquestes demores i els tràmits feixucs que implica col·locar plaques solars, tant a nivell domèstic com en activitats econòmiques, ha entrat en vigor aquest dimarts la nova ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica.
La nova ordenança, impulsada pel servei Rubí Brilla, pretén acabar amb l’atzucac burocràtic que existeix a hores d’ara i fer una transició cap a les energies renovables per complir amb l’agenda europea, que sigui realment fàcil i accessible per a la ciutadania, i no només per a les grans comercialitzadores.
Segons informen des de l’Ajuntament de Rubí, la nova ordenança simplifica la tramitació per facilitar aquest tipus d’instal·lacions i requereix presentar menys documentació. La tramitació s’haurà de fer, com fins ara, a través de la Seu electrònica, on apareix tota la documentació que cal presentar.
Ja no s’haurà de pagar la fiança per desperfectes a la via pública
Una de les traves amb la qual es troben els veïns que decideixen posar-se plaques solars és que fins ara havien de dipositar una fiança de 150 euros per avançat per possibles desperfectes a la via pública encara que no hi hagi cap, i després reclamar el seu retorn, amb imatges que ho demostrin i la pèrdua de temps que això comporta.
Amb la nova ordenança s’elimina aquesta obligatorietat i també la d’haver de pagar la taxa urbanística, de prop de 300 euros.
Continuen altres mesures de fiscalitat verda, com les bonificacions fiscals a l’IAE per al consum d’energia d’origen 100% renovable o per a la redacció de plans de desplaçaments d’empresa i la implantació de les mesures associades a aquests.
“Les bonificacions de l’IBI, destinades als habitatges, i de l’IAE, adreçades a empreses, poden arribar al 50% de la quota fins cobrir el cost de la instal·lació, amb un màxim de 5 anys”, explica Andrés Medrano, regidor de Medi Ambient i impulsor d’aquesta nova ordenança.
Aquestes bonificacions fiscals cal tramitar-les a l’Oficina de recaptació i gestió tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.