"El càncer és una loteria molt lletja", afirma Juan José Cordo, qui després de saber que un membre de la seva família patia leucèmia va decidir implicar-se en el projecte de l'associació rubinenca 'No limits' contra el càncer infantil, i pujar a l'Everest per destinar tots els beneficis al servei d'oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron.
L'expedició que pujarà a l'Everest està formada per 4 alpinistes experimentats: Juan José Cordo, àlies Juanito, que pretén arribar al cim sense oxigen, Antonio Agea, Víctor de la Torre i Chemo Burruezo. Juanito serà qui farà l'ascens final i la resta de l'equip romandrà en el camp base per a establir la telemetria, les telecomunicacions i el contacte amb el nostre país. Alhora seran el referent de Juanito durant les 24 hores que dura la pujada i baixada del cim.
Amb aquesta acció, 'No límits' vol recaptar fons per al servei d'oncologia infantil de la Vall d'Hebron, sota la direcció de la Dra. Soledad Gallego, i aconseguir més inversió en una malaltia que cada any registra un miler de nous casos en infants segons l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). Juanito creu que la inversió actual que es fa en investigació del càncer infantil al nostre país "és una vergonya", per la qual cosa apel·la a fer força entre tots.
A l'octubre d'aquest any l'expedició té previst anar al camp base de l'Everest per estudiar la ruta, contactar personalment amb els xerpes que els acompanyaran durant l'ascens i conèixer a fons el terreny. Juanito també aprofitarà aquest primer contacte amb la zona per realitzar altres cims similars i aclimatar-se, ja que "l'Everest són 9.000 metres sense oxigen que no et permeten tenir cap error". Posteriorment es prepararà al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat durant tot un any per emprendre amb èxit la pujada final al cim de l'Everest el 2020 o 21.
Juanito defineix l'Everest com "la deessa mare de la Terra" i reconeix que és un repte molt gran que ha tingut precedents anteriors com Juanito Oiarzabal o Kilian Jornet, que ho van fer sense oxigen o Edurne Pasabán, que ho va aconseguir però finalment es va haver de posar oxigen.
Juanito és conscient que "l'Everest no és una de les muntanyes més tècniques del món però l'altura et passa factura i en qualsevol moment pots tenir un edema cerebral o pulmonar". Preguntat pel seu entorn més proper, "tant la meva filla com els meus pares creuen que ho puc fer però també tenen por, i la por és el que intento esquivar", per afegir que "en cap moment penso que puc perdre la vida". Confia plenament en l'equip d'alpinistes i el xerpa personal que l'acompanyaran en aquesta aventura i té clar que si en un moment donat no es troba bé "em donaré la volta sense dubtar-lo".
Una altra de les accions engegades per 'No limits' contra el càncer infantil és dipositar bústies solidàries en diferents comerços de Rubí. La resposta de la gent de Rubí ha estat molt positiva i "encara no hem mirat a l'interior perquè s'han posat fa poc als establiments però hem comprovat que algunes pesen bastant", afirma content Juanito. Aquestes bústies solidàries estan precintades i s'obriran davant de notari perquè tot el recaptat vagi directament al servei d'oncologia de la Vall d'Hebron.
L'expedició a l'Everest és molt costosa i l'associació 'No limits' cerca finançament per al projecte. Per aquest motiu té previst organitzar diferents esdeveniments properament per donar a conèixer la seva causa i posar a disposició del públic samarretes i gorres per destinar els beneficis a aquest projecte solidari. Les persones o institucions interessades en col·laborar o fer una donació ho poden fer a través de la weva web: www.nolimitscontraelcancer.com
L'associació està formada per un equip de diverses persones, entre elles Elisabet Otero, que s'encarrega de la direcció del projecte, i Dario Sintoni, que dóna suport en la tasca de les xarxes i cerca de patrocinis.