Veïns de Rubí, Sant Cugat i Sant Quirze reivindiquen un parc natural i públic a Can Sant Joan

Aproximadament 300 persones s'han manifestat aquest diumenge en contra de la intenció de la Generalitat de reobrir el camp de golf de Can Sant Joan

Al voltant de 300 persones s'han unit a la manifestació convocada per la plataforma Reconvertim el Camp de Golf de Rubí i Sant Cugat per reivindicar la seva conversió en un parc interurbà per a la ciutadania, en contra de la intenció de la Generalitat de tornar a posar-hi marxa, anys després d'abandonament, un camp de golf de gestió privada.

Més info: La Generalitat treballa per reobrir el camp de golf de Can Sant Joan

Tres marxes, des de Rubí amb unes 200 persones, des de Sant Cugat amb 100 i des de Sant Quirze amb un grapat més, han caminat fins al punt de trobada dins de l'antic camp de golf on s'han dut a terme diferents activitats com estudiar la fauna i flora de la zona, netejar l'entorn i escoltar música de la mà dels Muddy Wine, una banda de blues.

Mireia Gascon, portaveu de Rubí d'Arrel, una de les entitats impulsores de la Plataforma juntament amb l'ADENC, assegura que "la demanda de la ciutadania existeix, i la prova d'això és que durant el confinament la gent ja va començar a utilitzar aquest espai de manera natural sense que existís cap plataforma, i la gran assistència a la convocatòria és el reflex".

Centenars de persones es manifesten per un parc públic al golf de Can Sant Joan. FOTO: Andrea Martínez
 

La plataforma considera que la pressió ciutadana és clau per evitar la reobertura del camp de golf, però també vol "fer una crida als ajuntaments per fer pressió a l'Incasòl per tal que no continuï el projecte i més després de veure com s'ha posicionat també la ciutadania", apunta Mireia. 

Gascon també reconeix que no entén perquè l'Incasòl vol apostar per un camp de golf, encara que fos de menor mida, quan "un camp de golf sencer ja ha fet fallida, tant quan era gestionat per la Federació Catalana de Golf com quan ho feien altres empreses, ara no creiem que sigui viable econòmicament".

Més info: GALERIA DE FOTOS: Centenars de persones es manifesten per un parc públic al golf de Can Sant Joan

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Rubí, Andrés Medrano, ha denunciat que la Generalitat encara no s'ha reunit amb els ajuntaments afectats per tractar el tema: "Necessitem passar a la fase següent, que és deixar de llegir declaracions i començar a seure en una taula". 

En aquest sentit, el regidor ha destacat el potencial que té l'espai obert amb un ús natural, però sense descartar un possible ús esportiu "però no privatiu, com era fins ara, amb quatre persones donant-li al golf en un espai que ecològicament no era sostenible". 

Estudiants de la UAB i l'ADENC comparteixen un estudi sobre la biodiversitat d'ocells a la zona 

 

Alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membres de l'ADENC han compartit amb els presents l'estudi ornitològic que estan realitzant a la zona del camp de golf des del mes de novembre, comparant-lo amb un camp en actiu com és el Golf El Prat de Terrassa, i on han trobat fins a una vintena d'aus diferents.

Centenars de persones es manifesten per un parc públic al golf de Can Sant Joan. FOTO: Andrea Martínez

"Moltes espècies que s'han trobat a Can Sant Joan ara que està abandonat potser no apareixeran allà", preveu Gerard Codina, membre de l'ADENC, que sí que assegura que han vist "com algunes espècies poden aprofitar el camp, però que d'altres com les aus terrestres, n'han sortit perjudicades". 

Codina també ha subratllat que hi ha altres impactes més enllà de la biodiversitat d'espècies animals i vegetals. Aquest és el cas de la gestió de l'herbassar d'un camp de golf amb la seva dependència d'aigua. "Una aigua que no sempre és de la qualitat idònia perquè rep tractaments químics i altera la naturalitat de l'hàbitat, a més de suposar un perill de contaminació dels aqüífers", ha apuntat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.