100 anys de la primera representació dels “Pastorets” a Rubí

Aquell 1924 va ser "L'Estel de Nazareth" de Ramon Pàmies l'obra representada, a càrrec del grup masculí teatral Fortitud, vinculat al Casal Popular

A la nostra població, des de 1924, en què va tenir lloc la primera representació, sempre ha estat el Casal Popular (creat pel Dr. Josep Guardiet) qui les ha acollit fins a l’actualitat. En un principi el Casal es trobava a l’actual edifici de l'Escola Montserrat i a partir de 1934 es traslladà a l'emplaçament d’avui en dia.

Aquell 1924 va ser "L'Estel de Nazareth" de Ramon Pàmies l'obra representada, a càrrec del grup masculí teatral Fortitud, vinculat al casal, un dels més importants que ha tingut Rubí durant el segle XX. 

Els principals actors que van intervenir van ser Ramon Bassas, Rossend Batlló, Guifré Catasús, Josep Ferrer Domingo o Pere Vallhonrat, entre molts d'altres. Tots van ser homenatjats el 1999, en ocasió del 75è aniversari d'aquella estrena.

Atès que no es podien barrejar actors de diferent sexe dins un mateix grup teatral, curiosament el paper de Verge Maria era interpretat per un noi. No va ser fins al 1953 quan es va abolir aquesta prohibició.

La direcció artística va ser de Ramon Bigas i la musical, del mestre Magí Raméntol. La composició musical va ser de mossèn Miquel Ferrer i l’escenografia d’un cert mossèn Costa, segons llegim a l’Endavant (l’orgue dels Pomells de Joventut i veu de la parròquia de Sant Pere) de desembre de 1924.

Les representacions d’aquells primers “Pastorets” varen tenir lloc, sempre segons consulta feta a l’Endavant, la nit de Sant Esteve, el dia de Cap d’Any a les 5 de la tarda, i els dies 4 i 5 de gener a dos quarts de 5 de la tarda. A tall d’anècdota, podeu observar les curioses hores d’inici de les actuacions i és que després de la reforma horària de Franco de 1940 actualment tenim uns hàbits molt més tardans que a la resta d’Europa.

 “L’Estel de Nazareth” (també el trobem escrit com “Nazaret”) era la principal obra inclosa dins el genèric epígraf popular dels “Pastorets” i s’aniria representant al llarg dels 100 anys d’història del casal, com apunta Enric Escofet en el seu llibre sobre aquest centre rubinenc. Altres obres serien “La llum de l’establia”, “La venjança de Jesús” o “Camí d’estels”.

Aquestes actuacions teatrals de tema religiós eren escrites en vers i comptaven amb moltes parts cantades. Tenien com a rerefons bàsic la lluita entre el Bé (l’arcàngel Sant Miquel) i el Mal (Satanàs), que eren combinades amb tons humorístics encarnats pels pastors Jonàs i Mataties.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.