La fotografia, d’autoria desconeguda, està extreta del llibre de Manuel Murillo 40 años de Rubí i, encara que en el seu peu de foto no ho indica, es tracta amb tota seguretat del carrer de la Pastora, situat al barri de Ca n’Oriol, als anys 70. Sembla que aquesta via, segons la imatge, estava ja preparada per rebre l’asfalt i ja s’hi havia instal·lat el clavegueram, del qual es pot veure clarament una boca. A la part dreta es pot veure també la part superior d’un bloc de pisos, probablement el situat davant de la plaça del Sol i bastit en aquella època.
Els dos principals carrers del barri, sorgit a finals dels anys 50, eren el de Nostra Senyora de Lourdes i el de la Pastora (probablement el nom seria el de la Divina Pastora en un principi), paral·lels entre sí uns centenars de metres i vertebradors del nucli de nord a sud. El de la Pastora havia estat un camí que pujava a la zona de Can Rosés (on ara es troben les instal·lacions esportives) fins a finals dels 50, quan s’instal·laren les primeres casetes dels immigrants, moltes d’autoconstruccció. Sembla que va ser en aquest carrer, sense asfaltar fins a finals dels 70, on es bastí la primera botiga del barri, regentada per un home anomenat “el Carbonero”, segons el llibre que es va publicar fa uns anys sobre la història del barri. De fet, a la foto, la segona casa que es veu a l’esquerra, segons una persona que ho va comentar a Facebook, on fa un cert temps es va publicar la imatge, era la botiga del Cayetano i la María (no sabem si aquest Cayetano era “el Carbonero”). Més endavant també s’instal·laren alguns bars.
A partir de 1977 es van començar a asfaltar diversos carrers del barri, que havia sorgit en un primer moment a la zona on ara s’ubica la rotonda entre el carrer de Sant Gaietà, el de Burgos, el de Lourdes, el camí de ca n’Oriol i el de la Plana de Can Bertran.
Els carrers que reberen primer el quitrà i el clavegueram foren el de la Pastora, el de Lourdes, el de Madrid, el de Galícia, el d’Albacete, el de Sòria, el d’Almeria i el de Salamanca (aquest, situat més a nord, una mica més tard).
Abans d’aquestes obres de millora, les quals foren reclamades amb insistència per l’associació de veïns del barri, molts carrers es convertien en autèntic torrents quan plovia, especialment els de Barcelona i de Madrid, fet que provocava de tant en tant inundacions d’habitatges.
Avui en dia Ca n’Oriol és una zona que ha millorat molt quant a serveis, però on es poden veure encara casetes descendents de les primeres bastides al barri al costat de blocs d’habitatges de diversos pisos d’alçada, tot producte de la manca de planificació urbanística dels anys 70.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.