Presentem una foto apareguda al programa de la Festa Major de Rubí de l’any 1912 en la qual apareix el carrer de Virgili (dedicat al Dr. Pere Virgili, metge català del segle XVIII) amb les Escoles Evangèliques a la part dreta i el campanar de l’església de Sant Pere al fons. A la part esquerra veiem les típiques cases de cos amb el seu balconet, predominants en aquella època i on vivien les classes populars. Una gran quantitat de persones, especialment infants, volen posar per al fotògraf.
Aquesta via urbana, que sabem que ja existia el 1873, va néixer a causa de l'ampliació cap al sud del casc urbà de Rubí que va tenir lloc a ran del Pla General d'urbanització de Rubí, elaborat dos anys abans. Aquesta zona, fins el 1855, havia pertangut al municipi de Sant Cugat del Vallès i era propietat de la família Llobateras, propietària de la masia de can Cabanyes. En aquests mateixos anys d'expansió urbana també van aparèixer els carrers de Cervantes, Llobateras, Santa Llúcia, Murillo i Colom, que avui en dia encara porten el mateix nom.
Al carrer de Virgili van anar a viure diverses famílies com els Malet, els Malla, els Tugues, els Closa o els Úrsul. Sobre aquesta última família, hem de dir que va comptar amb membres destacats pel seu catalanisme que van haver d'exiliar-se a Mèxic després de la guerra civil. Ens referim als germans Francesc i Josep Úrsul.
L'element més important del carrer de Virgili és l'edifici de les Escoles Evangèliques, al número 8, que, com hem dit, es pot veure a la part dreta de la imatge que comentem. El 1908 es va rehabilitar la casa on s’ubicava segons plànols de l'arquitecte Francesc Portillo amb un moderat estil modernista. Les escoles varen tenir un gran prestigi a Rubí i hem de dir que moltes famílies no vinculades al protestantisme o fins i tot no creients inscrivien els seus infants a aquest centre.
Un altre aspecte important del carrer de Virgili és que el 1936, a les portes de la guerra civil, al número 18 es situava la seu principal de la publicació catalanista Saba Nova, que abans s’havia ubicat en altres llocs del centre de Rubí.
Tots els carrers del Rubí d’abans guarden moltes petites i de vegades també grans històries...
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.