La fotografia està publicada a Viquipèdia i mostra gran part de la casa Aliart o ca l’Aliart, situada al carrer de Sant Cugat, 2, formant cantonada amb l’avinguda de Barcelona. La part visible sembla ser de 1860 aproximadament i forma part d’un casalot residencial típic del segle XIX que presenta una bonica façana amb els seus balcons amb baranes on a la part superior es poden veure els espiralls, la cornisa i un medalló en mig de la barana que culmina tot el conjunt.
No obstant, ja des de 1844 està documentada la presència en aquest lloc d’un magatzem de gra i queviures. En aquella època, des de temps immemorial, l’actual carrer de sant Cugat feia de frontera entre els termes de Rubí i de Sant Cugat del Vallès, de tal manera que la part sud, on era el magatzem, era santcugatenca. Josep Aliart, propietari de l’edifici el 1854, va tenir un paper clau en interposar la sol·licitud al Cap Superior Polític de la província de Barcelona perquè no només la seva casa, sinó tota una gran part de terreny que era de Sant Cugat passés al terme de Rubí. Finalment, el 1856, d’acord amb la Reial Ordre de 24 d’octubre de 1855, es va implementar definitivament la segregació de gran part de l’actual zona est del terme rubinenc actual. Pocs anys després la casa es va remodelar i al soterrani es va instal·lar un obrador on s’hi elaboraven embotits, cansalada, pasta de sopa i conserves.
Més tard, el 1891 els Aliart van decidir ampliar el negoci i instal·laren al carrer de Sant Jaume, número 8, una fàbrica de pastes de sopa, que popularment va rebre el nom de “cal Fideuer”, per la qual cosa creiem que aquesta denominació és més correcta per a aquesta casa del carrer de Sant Jaume que per la del carrer de Sant Cugat. La fàbrica de pastes Aliart va estar activa fins a finals del segle passat, després que als anys 50 es traslladés al carrer de Cervantes.
Finalment, direm que ca l’Aliart està protegida al catàleg de patrimoni municipal com a Bé Cultural d’Interès Local (fitxa P29).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.