La foto està extreta de la Viquipèdia i en ella podem veure la casa de caire modernista ubicada al carrer de Balmes, 31, i que fa cantonada amb el carrer de Prim, molt prop de la plaça del Dr. Pearson (o “del Domènech”).
Encara que no té un nom definit, la podríem anomenar casa Piera pel cognom de l’última família propietària, que la van adquirir als antics amos, els Serra. Fou construïda després del 1918, any de l’arribada del tren elèctric de Rubí, atès que en la foto de la col·locació de la primera pedra del monument al Dr. Pearson, en un acte públic celebrat aquell mateix any, encara es pot veure la senzilla casa habitada pels Serra.
Aquest habitatge es va reformar, doncs, en una data que no sabem, però que gira en torn al 1920.
El detall modernista més important és l’acroteri (part superior de les façanes) de línies ondulants i amb pinacles coronats per elements esfèrics. També s’hi va afegir una tribuna a la part que dóna al carrer de Prim i una balconada decorada que mira al carrer de Balmes. En una foto antiga que apareix publicada a la web de RubiGuiem, d’on s’ha tret pràcticament la totalitat de la informació que presentem en aquestes ratlles, apareixen uns curiosos tendals als finestrals de la planta baixa.
Com totes les cases residencials, posseïa un espai dedicat a hort-jardí, ubicat a l’altra banda del carrer de Prim, al lloc on ara es troba el mural del Bòdum. Segons explica Natàlia Gimènez en el seu article sobre la casa de RubiGuiem, tenia 4 parterres i un brollador d’aigua i s’hi cultivaven arbres fruiters i verdures.
La família Piera, que era la llogatera des de 1936 i cuidava la casa, la va comprar el 1950 a Antònia Marro, vídua de Serra, encara que per raons econòmiques no pogueren adquirir també l’hort. Després va passar als Roig pel casament de l’Esperança Piera amb un home amb aquest cognom.
A Rubí hi ha molts exemples d’aquestes cases de famílies de classe mitjana que incorporaren elements modernistes per embellir-les i diferenciar-les de les altres del voltant. Només ens hem de fixar una mica si caminem pels carrerons del seu casc urbà i d’aquesta manera podrem gaudir d’aquestes petites obres d’art arquitectòniques.
Vull agrair l’ajuda de la senyora Esperança Piera i del seu fill Antoni Roig en ajudar-me a redactar aquestes línies.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.