La fotografia va ser presa per l'autor d'aquestes línies a finals d'agost de 2013, però l'estat de degradació d'aquesta casa de finals del segle XIX encara continua. A finals del 2003 van caure la meitat dels arcs de la seva façana i no sabem si encara es conserva al jardí-hort el safareig alimentat per l'aigua del rec del Clausell, ja que no s'hi permet l'accés.
No lluny del curs de la riera de Rubí, la casa està situada al carrer de Terrassa, 30, fent cantonada amb el de la Justícia.
Sembla, segons un article de Natàlia Giménez que es pot consultar en línia, que la finca havia estat adquirida el 1872 pel paleta Llugany al marquès de Barberà, propietari de moltes terres a Rubí, i va passar al seu gendre Jaume Llonch. L'edifici va ser resultat de la fortuna que van fer els germans Gabriel i Miquel, fills d'en Jaume, a Cuba, on treballaren de paletes en la construcció de diversos edificis importants. El fet és que en arribar a Rubí després de la guerra de Cuba, als últims anys del segle XIX, van fer construir la casa segons projecte del mestre d'obres Jaume Comerma.
Com a curiositat afegida, direm que Gabriel Llonch el 1899 va instal·lar la desapareguda pastisseria Llonch a l'actual plaça de Catalunya.
Veiem, doncs, com a l'edifici hi ha fortes influències de l'arquitectura colonial, especialment pel que fa a les airoses arcades de la façana principal, segons J. M. Huélamo, "amb simbiosi amb solucions d'arquitectura popular i tradicional de Rubí i amb els corrents academicistes". A més de les arcades també hem de destacar les reixes de ferro forjat.
A Rubí tenim altres exemples similars d'edificis de la mateixa època en la casa del director del Vapor Nou, la masia de can Balasc i la torre Samaranch.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.