La desapareguda masia de can Casanovas, 1987

Els casaments de la gent vinculada a aquesta masia, així com la del barri de Ximelis i la casa de can Xercavins es celebraven a l’ermita de Sant Genís

Presentem una fotografia de l’arxiu personal de Lluís Garcia on podem veure l’avançat estat de degradació que patia la masia de can Casanovas a la segona meitat dels anys 80 del segle passat. Situada entre la carretera d’Ullastrell i les ruïnes de l’ermita de Sant Genís, a finals del segle XIII, concretament el 1299, ja existia com a mas Serrada. El 1490 va passar a mans dels Mir, pel casament de Gaspar Mir amb la pubilla Eulàlia Serrada, i canvià el seu nom pel de Mas Mir de la Serra. I més tard, el 1564, passaria a ser can Casanovas en contraure matrimoni la pubilla Francesca Mir amb Pere Casanovas.

A finals del segle XVI un dels membres del consell municipal de Rubí era Joan Pere Casanovas, propietari de la masia, que va demanar al govern de la nostra població recursos financers per pagar els escultors que havien elaborat el retaule barroc que ara podem contemplar a l’església de Sant Pere.

Després, des del 1611 la masia passà a ser dels Mitjans fins ben entrat el segle XIX, quan un tal Jaume Ginesta es casà amb la pubilla del mas i des de llavors els propietaris foren els Ginesta. Posteriorment, ja a finals del segle XIX, passà a mans de Miquel Mallol.

Els casaments de la gent vinculada a aquesta masia, així com la del barri de Ximelis i la casa de can Xercavins es celebraven a l’ermita de Sant Genís, situada a les seves terres.

En ple segle XX, Francesc Pujol va comprar la casa, però a partir dels anys 60 va començar un procés de degradació que acabà amb la seva desaparició definitiva el 1987. Al seus terrenys es varen construir naus industrials.

La informació sobre els successius propietaris de la masia ha estat extreta de l’article de Lluís Garcia “Les masies desaparegudes de Rubí”, publicat al Butlletí núm. 78 del Centre d’Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (juny de 2020).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.