La desapareguda masia de Can Vallhonrat

Aquesta casa pairal ja existia al segle XIII amb el nom de mas Oller, i fins al segle XIV va pertànyer a la parròquia de Santa Maria de Campanyà, ara situada a Sant Cugat

La foto que presentem és d’autoria desconeguda i fou publicada a la xarxa social Facebook per l’amic Salvador Casanovas. Hi podem veure la masia de can Vallhonrat, avui desapareguda i que era ubicada a la carretera que des de Rubí porta a Molins de Rei.

Aquesta casa pairal ja existia al segle XIII, concretament el 1283, amb el nom de mas Oller, i fins al segle XIV va pertànyer a la parròquia de Santa Maria de Campanyà (ara situada a Sant Cugat) per passar el 1400 a la de Sant Cebrià d’Aqualonga (Valldoreix). Veiem, doncs, com sempre ha estat vinculada a Sant Cugat fins que el 1855 passà a dependre de Rubí, igual que moltes terres de la part oriental del nostre actual terme municipal. Tenim constància que a finals del segle XV passà a mans de Marc Salavert per casament amb la pubilla de la casa, de nom Bartomeva.

Segons Miquel Rufé al segle XVI el mas ja estava en ruïnes i això va fer que el paborde major del monestir de Sant Cugat hi establís la família Vallhonrat de Terrassa a fi de reconstruir-lo. El primer Vallhonrat del qual tenimn constància és Bartomeu (segons ens informa Lluís Garcia al seu article sobre masies desaparegudes de Rubí al Butlletí 78 del CER i del GCMR). D’aquest període dels Vallhonrat, tenim constància de Rafael Vallhonrat (1605) i Pau Vallhonrat al segle XVIII, que en fou l’últim hereu abans que el 1770 la propietat passés a Francesc Busquets.

Quan la masia va passar a formar part del terme municipal de Rubí, el 1855, pertanyia a Ramon Pascual, de Barcelona, qui hi tenia una masoveria.

El 1940 fou adquirit per la Congregació de les Escoles pies i després per Hug Teixidó, el propietari de la fàbrica de televisors Supersond, situada davant del castell, i de la casa Teixidó, a la plaça de Figueres. El 1963 es va vendre, juntament amb els seus terrenys, a fi d’urbanitzar la zona, on ja des de l’any anterior s’hi havia començat a construir algun habitatge. Finalment, el 1983 es va enderrocar a causa d’unes obres de desviació de la carretera de Molins de Rei. Els últims vestigis que en restaven acabaren desapareixent el 1987.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.