La fotografia està extreta de la web barcelonamodernista i en ella podem veure l'entrada de la farmàcia Parrilla, situada al carrer de Xercavins i actualment tancada.
Es caracteritza pel genuí disseny modernista de la gran part dels seus elements, tant a la façana (el basament de majòliques, les dues semipilastres i l'esvelta columna central a l'entrada, la reixa i el pom de ferro forjat pel mestre rubinenc Solsona...) com al seu interior, amb l'intacte mobiliari de l'època que, malauradament no podem contemplar des de fa uns anys. A la paret mitgera de la casa que dóna a la plaça del Dr. Guardiet encara es conserva el cartell de trencadís de ceràmica blava amb la llegenda "Farmàcia".
Fou la primera farmàcia que es va obrir a la nostra població, el 1827, quan el francès Agustí Pannon va decidir inaugurar-la. Les coses li anaren bé i el 1860 va comprar tot l'edifici. El 1882 va passar al seu gendre Gabriel Gener, el fill del qual, Serafí se'n faria càrrec el 1912. Atès que era jutge i les seves tasques li impedien regentar correctament la farmàcia, va contractar un adjunt, Miquel Feixas, natural d'Olot i que va venir a Rubí el 1918 i poc després es casaria amb Montserrat Muxí, que vivia al carrer de Santa Maria. Quan Serafí Gener va marxar el 1920 a Madrid a treballar a un ministeri, el sogre d'en Feixas, el contractista d'obres Jaume Muxí, va adquirir l'establiment i la casa i va efectuar una notable renovació introduint tots els elements de caire modernista que hem esmentat anteriorment.
Miquel Feixas, posteriorment, va formar part del primer Ajuntament de Rubí després de la Guerra Civil com a regidor de Sanitat. Era una persona conservadora i catòlica, partidària del diputat monàrquic Alfons Sala, i havia estat perseguit durant la guerra civil. Quan morí, cap al 1950, l'establiment passà a mans de diversos titulars, fins a l'última, Maria Parrilla. Els auxiliars foren Manuel Feixas, fill d'en Miquel, i després el seu nebot Salvador Soler.
Declarada Bé d'Interès Local, és d'una joia del modernisme rubinenc que cal preservar.
Nota: agraeixo a Montserrat Soler les seves puntualitzacions a l'hora de redactar el text.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.