La foto fou presa per l'autor d'aquestes línies el maig de 2014. Es tracta del forn comunal de pa que es troba al local de la CGT, que, per cert, compleix aquest any el seu centenari.
A partir d'agost de 1936, poc després d'esclatar la Guerra Civil, l'Ajuntament, presidit per Pere Aguilera, d'ERC, i amb regidors del POUM, la CNT i de la Unió de Rabassaires, va planejar una sèrie de col·lectivitzacions que van durar fins a octubre d'aquell any. El primer ram que es va crear va ser el de fusters, pintors, flequers i pastes de sopa, i la Col·lectiva de Flequers va néixer el setembre.
Els 7 forns que hi havia abans a Rubí eren els de Cal Medir, Cal Presas, Cal Miquel Forner, Cal Castells, Cal Casto, Cal Lleonart i Cal Bas.
La Col·lectiva de Flequers va construir un forn de pa comunal al local del Grup Pro Escola Racionalista, vinculat a la CNT. Aquí els homes feien el pa i les dones el despatxaven als forns de Rubí que encara romanien oberts. A partir de desembre del 1936 es començà a racionar el pa amb una targeta familiar de racionament.
En una fase posterior (a partir del 8 de febrer del 1937) la Col·lectiva va obrir un local on es despatxava el pa del forn comunal, cosa que va provocar la tancada de la resta dels forns de Rubí.
No cal dir que amb la victòria dels "nacionals" es va restaurar la situació anterior a l'esclat de la guerra i els forns tradicionals de propietat privada van tornar a obrir les portes.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.