L’interior de la serralleria Solsona

Solsona va ser autor de les portes de ferro de l’Ajuntament o el pom de la porta de la farmàcia Feixes (o Parrilla)

La fotografia fou presa per l’autor d’aquestes línies el passat mes de maig durant el transcurs d’una visita guiada organitzada per RubiGuiem i mostra l’interior de la serralleria d’en Solsona, que es situa al carrer de Cervantes, 49, de la nostra ciutat.

S’hi pot veure la xemeneia, enmig de diverses eines de ferrer a l’esquerra, i de la gran manxa a la part dreta. En primer pla apareix l’enclusa.

De fet, el taller, que està protegit al catàleg de patrimoni de l’Ajuntament, conserva encara tots els instruments i la maquinària original i existeix la voluntat dels propietaris de donar-lo a conèixer com a element patrimonial. 

Obligat a treballar per a l'exèrcit nazi

Ramon Solsona va néixer el 1899 i va instal·lar la seva farga pròpia el 1925 a l’actual ubicació. El seu pare la tenia a la plaça d’Anselm Clavé.

Les portes de ferro de la ferreria del carrer de Cervantes són elaborades pel propi Solsona, el qual també va ser autor d’altres obres que podem contemplar a la ciutat, com les portes de ferro de l’Ajuntament o el pom de la porta de la farmàcia Feixes (o Parrilla).

D’idees molt esquerranes, formà part activa de la CNT i fou regidor del nostre Ajuntament en els convulsos temps de la guerra civil, tot participant en les col·lectivitzacions. Acabada la guerra, es va exiliar a França i després va raure a Alemanya, on fou obligar a treballar per a l’exèrcit nazi en la fabricació de material bèl·lic. Anys desprès va tornar a Rubí.

La ferreria d’en Solsona va tancar fa uns 40 anys però el valor patrimonial que conserva és de gran importància per entendre el funcionament d’una farga del passat segle.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.