L'antic camí de Can Tiraïres

 

Aquesta foto, presa els anys 90 per l'entitat CEPNA, ens mostra l'antic camí que des de la masia de Can Sant Joan anava a la de Can Tiraïres (desapareguda els  anys 80) per dirigir-se després a l'ermita de Sant Feliuet.

 

Es situa a la part nord-est del terme de Rubí i avui en dia està flanquejat a banda i banda pel camp de golf de Can Sant Joan (que realment s'hauria de dir de Can Tiraïres), instal·lat a la zona  des de 1994 amb disseny de Severiano Ballesteros.

 

Els camps de la masia de Can Tiraïres, doncs, ara estan ocupats per aquest equipament esportiu, però abans, com tots els de Rubí, eren terrenys de cultiu i sembla ser, segons explicava Ramon Rusiñol, que fins i tot es comptava amb un recer per a ramats d'ovelles.

 

Molt més tard, al bosc i als voltants del camí, als primers anys de la transició democràtica, s'hi feien reunions clandestines de militants de Comisions Obreres.

 

Però cal dir que la presència humana en aquest entorn es remunta a època prehistòrica. El 2002 s'hi van fer excavacions que donaren com a resultat l'aparició de restes del Neolític i de l'Edat del Bronze, entre elles un molí manual en forma de barca per triturar cereals. També han sorgit vestigis de l'època romana com fragments d'àmfora; a la masia de Can Tiraïres s'hi podien veure aprofitats alguns elements romans com teules i trossos de "dolium" (grans recipients romans de ceràmica per guardar aliments).

 

Actualment podeu veure persones practicant running o passejant amb les seves mascotes, però, com tots els indrets de Rubí, també aquest camí té la seva història particular.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER