Aquesta foto fou presa per l'autor d'aquestes línies el maig del 2010, quan encara restaven algunes parets del que havia estat l'ermita del primitiu castell de Rubí. A hores d'ara només en resta una paret i aviat només en restarà el record.
Les restes de l'esglesiola estan situades a la part occidental de Rubí, entre el polígon industrial de Sant Genís i el barri de Ximelis, prop d'un profund torrent i al costat de les restes del primer castell que ens defensava de les incursions sarraïnes.
El primer testimoni escrit de l'ermita data del segle XI: Ramon, fill de Seniofred, que era el senyor feudal de Rubí, deixà a l'ermita tres mancusos d'or com a testament.
Cal dir que del 1585 data una taula pintada que representa la Circumcisió del Senyor, restaurada a càrrec de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí.
A partir del segle XIX comencen els desastres: els francesos varen robar-ne una campana a la guerra de la Independència i, finalment, ressaltem que durant els tràgics successos de 1936, l'ermita fou cremada. El 1969 la portalada fou traslladada a l'actual edifici de la rectoria de Sant Pere, a la plaça del Dr. Guardiet.
I així arribem fins els nostres dies, en què falta molt poc temps per certificar-ne la pràctica desaparició.
Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER). Més informació al Bloc del GCMR-CER