L'Ermita de Sant Genís el 2010

 

Aquesta foto fou presa per l'autor d'aquestes línies el maig del 2010, quan encara restaven algunes parets del que havia estat l'ermita del primitiu castell de Rubí. A hores d'ara només en resta una paret i aviat només en restarà el record.

 

Les restes de  l'esglesiola estan situades a la part occidental de Rubí,  entre el polígon industrial de Sant Genís i el barri de Ximelis, prop d'un profund torrent i al costat de les restes del primer castell que ens defensava de les incursions sarraïnes.

 

El primer testimoni escrit de l'ermita data del segle XI: Ramon, fill de Seniofred, que era el senyor feudal de Rubí, deixà a l'ermita tres mancusos d'or com a testament.

 

Cal dir que del 1585 data una taula pintada que representa la Circumcisió del Senyor, restaurada a càrrec de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí.

 

A partir del segle XIX comencen els desastres: els francesos varen robar-ne una campana a la guerra de la Independència i, finalment, ressaltem que durant els tràgics successos de 1936, l'ermita fou cremada. El 1969 la portalada fou traslladada a l'actual edifici de la rectoria de Sant Pere, a la plaça del Dr. Guardiet.

 

I així arribem fins els nostres dies, en què falta molt poc temps per certificar-ne la pràctica desaparició.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER