La foto que comentem aquesta setmana, procedent de RubiTV, ens mostra l'ermita de Sant Muç el 2014, en ple procés de restauració.
Aquest important element del nostre llegat cultural pertany al Bisbat de Terrassa, però està inclòs al catàleg del patrimoni de Rubí.
Ja el 1995 s'havia fet un projecte d'assentament i consolidació de l'edifici. El finançament de les obres havia d'anar a càrrec de donacions dels feligresos de la parròquia de Rubí, però això feia que avancessin molt lentament. Fins i tot, el 2003 va caure la teulada de l'ermita.
A partir d'aleshores i durant uns anys, entitats com l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la parròquia de Sant Pere i l'Associació de Veïns de Sant Muç organitzaven concerts benèfics per tal de recaptar fons per a tornar a donar vida a aquesta emblemàtica esglesiola.
El 2013 l'Ajuntament va impulsar la restauració de les pintures barroques de l'interior, que va anar a càrrec de la Generalitat. L'any següent es va donar una nova empenta a la rehabilitació. Es va arranjar la teulada de l'ermita, desprès que en una fase anterior es col·loqués una mena d'anella metàl·lica protectora per evitar l'enfonsament de l'edifici. D'aquesta etapa és la foto que presentem.
Durant aquest últims anys, a més de comptat amb les aportacions dels feligresos i els concerts que abans hem esmentat, les obres també han rebut el finançament de la parròquia de Sant Pere i de donacions dels veïns de la urbanització de Sant Muç.
Encara que no està del tot acabada la seva plena rehabilitació, a hores d'ara podem dir que l'ermita torna a ser la protagonista de diversos aplecs a Rubí i encara manté la importància que sempre havia tingut en el nostre calendari festiu i religiós.
Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER). Més informació al Bloc del GCMR-CER