Aquesta fotografia va ser publicada al llibre Història del Museu Etnogràfic Vallhonrat i del món del col·leccionisme, l'art i la cultura de Rubí a través de la seva gent (2021) i és propietat de Roser Raventós, encara que d'autoria desconeguda.
Maria Illa Gumà va néixer el 1902 a Rubí, on va viure tota la seva vida fins que va morir el 1976. Va obrir el primer taller de costura a Ca la Tosca, la casa familiar, situada a l'actual avinguda de Barcelona (abans carrer de Barcelona) i, després, es va traslladar a un pis al carrer del Pintor Murillo.
A l'art de la costura va arribar per la influència de les seves tietes, que eren també modistes. La seva formació va ser autodidacta i va ser una pionera en la difusió del seu ofici per tota la comarca.
L'auge de la seva activitat va ser entre 1940 i 1960, segons ens explica la Núria Julià al seu article aparegut al volum esmentat a l'inici d'aquestes línies, on podreu llegir molts més detalls sobre Maria Illa. Va ser considerada la modista de més categoria de Rubí en aquell temps.
La seva mestria es basava a treballar la forma de la peça a partir del cos de la clienta i del maniquí, de tal forma que va arribar a vestir a les dones benestants de Rubí, de Terrassa i, fins i tot, de Barcelona. No obstant això, també va fer vestits de festa i de núvia per a noies de condició més modesta.
El 2019, al Museu Municipal Castell es va presentar una exposició anomenada "Maria Ila, l'alta costura a Rubí", sobre la seva vida i obra, comissariada precisament per Roser Raventós.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.