La masia de Can Balasc s’erigeix majestuosa al camí vell de Castellbisbal, tot recordant el passat rural de la ciutat. Sembla que el temps, com en el rellotge de la seva façana principal, s’ha quedat aturat.
Aquest diumenge, el Centre d’Estudis Rubinencs (CER), en col·laboració amb el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, va organitzar una visita per conèixer aquest històric mas i els seus propietaris van permetre que una trentena de persones escodrinyés els seus racons i gaudís de les seves privilegiades vistes. (Vegeu galeria d'imatges completa).
La vella masia de la família Balasc data del 1164 i va ser reconvertida en el segle XIX per un dels seus propietaris, Josep Ubach i Balasc, en una imponent residència senyorial d’estil neoclàssic.
Tal com recordava l’historiador Lluís García, membre del CER i expert en masies, els propietaris de Can Balasc van ser batlles de la ciutat entre els segles XV i XIX i el nom d’aquesta nissaga familiar podria ser una evolució catalanitzada del cognom Velasco.
Finestral amb vidres de colors. FOTO: NHS
L’edificació consta de diversos pisos, un munt d’habitacions, una planta noble, una escalinata, finestrals amb vidres de colors, un mirador de planta quadrada i un petit campanar. A l'escala exterior de la façana principal també hi havia quatre escultures que representaven les quatre estacions que ja no hi són. A la planta baixa, una gran cuina i menjador recorden el seu passat com a restaurant més recent, tancat des de fa 15 anys.
Menjador del restaurant de la masia. FOTO: NHS
Però el veritable tresor està en el seu celler, una estructura annexa coberta a la qual, malauradament, li ha caigut la part central del sostre i actualment es troba apuntalada. En aquest sentit, el conjunt arquitectònic de Can Balasc està catalogat com a Patrimoni Cultural, però algunes fonts assenyalen la manca d'ajudes per part de les administracions per restaurar una construcció tan singular com la d'aquest celler.
De fet, el celler de la masia de Can Balasc consta com un dels més importants de l’època a la ciutat, que subministrava vi a centenars de famílies. Bótes de fusta, una premsa de vi i carros antics són alguns dels elements que encara es conserven.
Bótes de vi del celler del mas. FOTO: NHS
Des del mirador de la masia es pot observar la muntanya de Montserrat, la Mola, Castellbisbal i la urbanització de Castellnou. També es distingeix de ben a prop les instal·lacions de l’abocador de Can Balasc, que de moment encara no està obert tot i els moviments de terres que es fan.
La masia, símbol del passat vitivinícola de Rubí, podria recuperar pròximament el seu passat de pagesia a través d’un nou model de masoveria, que també serviria per mantenir en bon estat l’antic mas.
Amb aquesta visita a la masia de Can Balasc, el Centre d'Estudis Rubinencs tanca un cicle de sortides guiades i gratuïtes a les quatre masies representatives del Rubí rural, juntament amb Can Xercavins, Ca n'Alzamora i Can Pi de la Serra.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.