Presentem una fotografia cedida per Salvador Casanovas on es pot veure la desapareguda masia de can Tiraïres, avui en dia desapareguda i situada a la part alta de l’abandonat camp de golf, tocant la zona de Penjallops.
Sembla ser que ja existia un mas l’any 1064, que seria abandonat a causa de la pandèmia de la pesta negra que tingué lloc al segle XIV. Més tard, en un document del 1445 de l’arxiu del monestir de Sant Cugat del Vallès, propietari d’aquelles terres, se l’anomena mas Fontanilles o Fontanelles, el qual pertanyia a la parròquia de Sant Feliu de Vilamilanys. El 1549 tornar a aparèixer a la documentació amb el mateix nom.
A mitjans segle XVII la pubilla Francesca Juliàferrer es va casar amb Joan Baptista Rubió i posteriorment amb Francesc Puigvert. El 1767 el barceloní Victorià Sant Joan figura com a propietari del mas Fontanilles i el mas Sant Joan (avui masia de can Sant Joan) a la vegada. Des de 1840 el mas va prendre el nom de Can Tiraïres (no sabem d’on ve aquesta denominació) i el propietari era Josep Mas. El 1855 va passar a dependre del terme municipal de Rubí i de la parròquia de Sant Pere, com gran part de les terres que avui conformen la part oriental del territori rubinenc.
Era una masia petita que tenia un celler i un recer per a ramats d'ovelles. El 1895 comptava amb 18,85 ha de vinyes que havien estat afectades per la pesta fil·loxèrica.
El mas, a partir de mitjans segle passat, va patir un procés d’abandonament i va anar degradant-se a poc a poc. A l'època de la transició, pels bosquets dels seus voltants s'hi reunien de manera clandestina grups de sindicalistes pertanyents a Comisions Obreres. Als anys 80 ja no quedava res de l'antic mas de can Tiraïres. Avui en dia només en resta una derivació de l’antiga font.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.