El mercat municipal de Rubí el 1932

Durant la guerra civil no s’aturà la seva activitat i fins i tot seria el lloc on es venien els productes de les terres que s’havien col·lectivitzat

Presentem una imatge, d’autoria desconeguda i datada de l’any 1932, que va ser publicada, entre altres llocs, al llibre L’Abans (de Meritxell Torné). Procedeix de l’Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí (Fundació Museu-Biblioteca de Rubí).

Hi veiem el mercat municipal de Rubí entre l’església de Sant Pere a l’esquerra i el carrer on entre altres edificis es trobava el local del Centre Democràtic Republicà a la dreta. A l’horitzó s’albiren les torres d’estil modernista de la casa Riba (actual Ateneu Municipal) i la casa Gaju (ara casa Marbà).

Des de temps immemorials el mercat sempre s’havia situat al redós del temple parroquial, però a partir de la primera meitat del segle passat havia quedat petit a causa de l’augment de població i de comerços locals. Les velles paradetes a l’aire lliure havien de deixar espai a un edifici més gran.

El 1930 l’ajuntament encapçalat per l’alcalde Bonaventura Maria Plaja va decidir, doncs, que s’havia de construir un edifici gran per al mercat que donés cabuda a moltes parades. Les obres foren adjudicades al contractista barceloní Antoni Vidal i començaren el 10 d’agost d’aquell any. Per tal d’ampliar la zona destinada al mercat nou es va enderrocar la vella fonda de cal Sabateret i s’eliminà algun carreró antic com el de Gallifa. Això va permetre crear un espai obert entre el lloc de les noves instal·lacions i l’actual carrer de Maximí Fornés. El nou edifici era d’una sola planta amb coberta de teulada. El cost de totes aquestes obres, segons ens informa Pere Bel, va ser d’unes 30.000 pessetes (180 € aproximadament). La inauguració es va fer el 7 de gener de 1931, només uns 5 mesos després. Tot es feia de manera ràpida en aquella època.

El mercat, als anys 30, era ocupat per moltes parades de comerços rubinencs; també hi tenia la cooperativa La Rubinense el seu espai. A més, les parets exteriors eren ocupades per molts pagesos que venien els productes que havien conreat al seu tros.

Durant la guerra civil no s’aturà la seva activitat i fins i tot seria el lloc on es venien els productes de les terres que s’havien col·lectivitzat. Ja en plena època del franquisme, es bastiria un nou mercat molt més gran, però això ja és tema d’un altre article...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.