Aquesta fotografia, procedent de l’arxiu de l’Associació de Pessebristes de Rubí, és de l’any 1965 i ens mostra un diorama confeccionat per Joan i Josep Comellas anomenat “Taller de Netzaret”.
L’Associació de Pessebristes de Rubí (APR) va néixer el 1951, en un moment de revifalla de la cultura local, i el seu primer president fou Miquel José. Molts dels socis estaven vinculats al món parroquial, atès que a principis del segle passat fou el Dr. Josep Guardiet l’impulsor de l’activitat pessebrística a la vila. Aquell mateix any de 1951 l’APR ja va organitzar una exposició de pessebres al local de la Joventut Femenina d’Acció Catòlica, al Centre Parroquial.
Molts industrials, empresaris o botiguers de Rubí aportaven elements com guix, pintures, etc. per poder realitzar els pessebres. Parlem de persones com Pere Burés, de la drogueria Montserrat; l’empresa Julià SA; en Josep Salsas, director del Vapor Nou...
Després d’un temps en què les exposicions tingueren lloc al Centre Parroquial, entre 1958 i 1959 es varen presentar a la Sala Municipal d’Exposicions, a l’edifici enderrocat a finals dels anys 80 on també s’ubicava el Museu i la Biblioteca. A partir de 1979, després d’haver fet servir diversos locals a la vila, fou l’Aula Cultural de la Caixa de Terrassa (ara Espai Expositiu Aula Cultural) qui acolliria aquestes visitadíssimes mostres de pessebres.
A més de les exposicions, l’entitat, des dels seus inicis organitzava concursos anuals de diorames nadalencs, fins al 1977.
Hem de dir que en l’època del pessebre que presentem a la imatge d’aquesta setmana, que formaria part de l’exposició anual a la Sala Municipal d’Exposicions, el president de l’entitat era l’escriptor Josep Ferrer Domingo. A més, des d’aquell mateix any de 1965, l’APR també confeccionaria el pessebre que sempre s’ha instal·lat a la plaça de Pere Aguilera, davant de l’edifici de l’Ajuntament.