Una terra col·lectivitzada a Rubí a la Guerra Civil

Amb la Guerra Civil, molts sindicats van col·lectivitzar les terres que pertanyien a grans propietaris o a l'església per posar-les en funcionament

La fotografia va ser presa per Carlos Pérez de Rozas suposadament el 1936 o el 1937 (no en tenint la data exacta) i pertany a l'arxiu de l'Observatori de la Vida Quotidiana, entitat que està realitzant un vast projecte relatiu a l'estudi de les col·lectivitzacions agràries durant la Guerra Civil Espanyola a Catalunya.

Un cop començada la guerra civil a Espanya, molts sindicats, especialment la CNT (de caràcter anarcosindicalista) i la UGT, van emprendre una acció revolucionària consistent en col·lectivitzar les terres que pertanyien a grans propietaris o a l'església, bàsicament, i posar-les en funcionament. Tothom qui les treballava cobrava el mateix sou, encara que en alguns casos hi havia algunes diferències

Pel que fa a la imatge que presentem, no sabem el lloc exacte de Rubí en què fou captada, però allò que és segur és que serien unes terres pertanyents a alguna masia. Les persones que hi apareixen es troben desbrossant matolls i arbres la terra per després posar-la en funcionament. Els seus rostres expressen alegria i il·lusió, potser també perquè saben que seran immortalitzats i són conscients de protagonitzar un moment històric revolucionari en què els mateixos treballadors serien a partir d'aleshores els propietaris de les terres que cultivaven, en forma de comuna agrària.

A Rubí va ser la CNT el sindicat que va promoure l'obra de col·lectivització a través de la Col·lectiva de Camperols de Rubí, el Consell d'Administració de la qual estava format per Simó Calaf, Antoni Muxí, Jaume Torell, Joan Sobregran, Antoni Farrés, Ramon Campos, Manuel Oliveras, Antoni Saltó, Joan Peracamps, Pere Arús i Vicenç Cañameras. Les oficines estaven situades al passeig de Pau Claris, 33, i el punt de venda dels productes eren la plaça de Salmerón (actual de Catalunya), 11, i el mercat municipal, situat a l'actual plaça del Dr. Guardiet.

Com és obvi, la victòria de les tropes franquistes va suposar la fi d'aquella experiència revolucionària i el retorn de les terres als antics propietaris.

Amb el nou Butlletí del CER i de GCMR que aviat es trobarà a les principals llibreries de Rubí es regala un exemplar de la publicació "Tot això és nostre", editada per l'Observatori de la Vida Quotidiana, i que explica el procés de les col·lectivitzacions a tot Catalunya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.