Presentem aquesta setmana una vista de la població de Rubí des de la part oest que molt probablement va ser captada pel farmacèutic Artur Carulla Ambrós a finals del segle XIX i que pertany a l’Arxiu de Can Xercavins. La imatge ha estat acolorida per Josep Cornella.
La imatge està presa molt probablement des de la cruïlla actual de l’avinguda de Castellbisbal amb la carretera que va a Ullastrell, prop del camp de trial on abans s’havia ubicat la masia de can Casanovas. En primer pla, el camí que veiem és avui en dia precisament l’esmentada avinguda actual i connectava Rubí amb la població veïna. La plana que veiem a l’esquerra es troba avui en dia ocupada per la urbanització de Sant Jordi Park. Més cap al poble, a la dreta del camí veiem sobre un turonet la masia de can Fatjó.
Pel que fa al casc urbà de Rubí a la part esquerra apareix la nau de la Pelleria (actualment forma part del Complex de l’Escardívol), que a finals del segle XIX era propietat de Pere Ribas Oliart.
Al centre de la població s’entreveu el campanar de l’església de Sant Pere, però no podem captar si el temple té ja la cúpula construïda, cosa que ens indicaria si la fotografia és anterior o posterior a 1884, quan es van fer les reformes de l’edifici.
No s’hi veuen les torres modernistes de l’actual Ateneu, abans casa Riba, i de la família Marbà, abans Gaju, ja que foren edificades a la segona dècada del segle passat.
El paisatge del fons està ocupat per suaus ondulacions plens de vinyes; l’únic bosquet és del de la masia de ca n’Oriol, que podem veure al fons. Tota la resta de camp era ocupat pels ceps, ja que el vi era un dels principals fonaments de l’economia rubinenca, juntament amb la incipient indústria tèxtil.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.